RAZLOZI SU, KAŽU, JASNI / Putin protjeruje petero diplomata iz hrvatskog veleposlanstva u Moskvi! Proglašeni 'personama non grata': Procurila imena

Image
Foto: Profimedia

Nakon što je Hrvatska 11. travnja iz Zagreba protjerala 18 ruskih diplomata, sada je Putin uzvratio jednakom mjerom

27.5.2022.
11:30
Profimedia
VOYO logo

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da će iz zemlje biti protjerano petero diplomata iz hrvatskog veleposlanstva u Moskvi, kao odgovor na protjerivanje ruskih diplomata iz Zagreba.

Image
LETE IZ HRVATSKE /

Nakon što su to učinile druge zemlje EU ministar Grlić Radman potvrdio: 'Potjerat ćemo ruske diplomate'

Image
LETE IZ HRVATSKE /

Nakon što su to učinile druge zemlje EU ministar Grlić Radman potvrdio: 'Potjerat ćemo ruske diplomate'

Hrvatska je 11. travnja objavila da je protjerala 18 ruskih diplomata i šestero članova administrativno-tehničkog osoblja iz veleposlanstva u Zagrebu. Ruska Federacija dan kasnije izrazila je snažan prosvjed hrvatskim vlastima i zaprijetila mjerama odmazde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: 'Analizirat ćemo temeljito tu informaciju'

Premijer Andrej Plenković potvrdio je ovu vijest na sjednici Vlade.

"Primili smo i vijest da je Rusija odlučila protjerati članove našeg veleposlanstva u Moskvi. Analizirat ćemo temeljito tu informaciju i nakon toga odlučiti o našim postupcima u vezi ovog poteza", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moskva: 'Ovo je odgovor na neprijateljske korake Zagreba'

Nešto kasnije agencija TASS prenijela je malo šire priopćenje ruskog ministarstva vanjskih poslova u kojem se navodi da je Moskva proglasila petero zaposlenika hrvatskog veleposlanstva u Rusiji nepoželjnim osobama (persona non grata).

"Kao odgovor na neprijateljske korake koje je ranije poduzeo Zagreb kako bi smanjio veličinu ruske diplomatske misije, (hrvatski veleposlanik) Tomislav Car primio je notu kojom se petero zaposlenika hrvatskog veleposlanstva u Moskvi proglašava 'personama non grata", objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono navodi da je hrvatskom veleposlaniku izražen "snažni prosvjed zbog neutemeljenih pokušaja hrvatskih vlasti da okrive Rusiju za ratne zločine u Ukrajini i pružanja vojne pomoći hrvatske strane neonacističkom kijevskom režimu."

Funkcioniranje nije ugroženo, veleposlanik ostaje

RTL.hr doznaje kako funkcionalnost veleposlanstva u Rusiji nije ugrožena jer u njemu, između ostalih, ostaju veleposlanik, vojni ataše i zamjenik šefa misije. Za RTL.hr potvrđeno je kako je iz Moskve mora otići ovih pet članova veleposlanstva: Ljubica Kardum Mijatović, Saša Čvrljak, Sanja Matijević, Milorad Zdilar i Ivica Peh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo