PLODOVI HIDDINKOVOG RADA / RUSIJA

Image

Ruski nogometaši uoči Poljske i Ukrajine nalazi se u jednako neugodnoj situaciji kao i hrvatske im kolege. Naime, izbornik Dick Advocaat objavio je kako napušta kormilo reprezentacije nakon EURO-a te će 1. srpnja preuzeti nizozemski PSV-a.

21.5.2012.
19:55
VOYO logo

Reprezentacija Rusije, točnije SSSR-a, svoj je najveći uspjeh na Europskim prvenstvima ostvarila upravo na premijeri spomenutog natjecanja. Davne 1960. godine nogometaši najveće zemlje svijeta okitili su se u Francuskoj titulom prvaka starog kontinenta. U prvom finalu prvenstva, koje se tada zvalo Europski kup nacija, SSSR je u produžetku, pogotkom Ponedeljnika, pobijedio Jugoslaviju i tako se zauvijek upisao u povijesne nogometne knjige.

Nadomak naslova Sovjeti su bili u još tri navrata. U Španjolskoj 1964. su finale izgubili od domaćina, osam godina kasnije u Belgiji ih je svladala Zapadna Njemačka, dok su 1988. bolju u odlučujućem ogledu bili Nizozemci predvođeni VanBastenom i Gullitom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkako se raspao Sovjetski savez i reprezentacija igra pod ruskom zastavom, rezultati nisu ni sjena prijašnjoj slavi. Ostvarili su tek jednu pobjedu na tri prvenstva, a na EURO 2000. godine čak se nisu ni kvalificirali.

Tek su na prošlom prvenstvu, pod vodstvom GuusaHiddinka, ulaskom u polufinale podsjetili na slavne dane SSSR-a. Zaustavili su ih tada Španjolci, kasniji osvajači europskog naslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: thesun.co.uk

Nakon neuspjeha u kvalifikacijama za SP 2010. završila je ruska epizoda slavnog nizozemskog stručnjaka, a na njegovu poziciju uskočio je sunarodnjak DickAdvocaat koji je ranije u nekoliko navrata obavljao izborničku funkciju (Nizozemska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Južna Koreja i Belgija). Advocaatu je Hiddink ostavio odlično posloženu momčad što je ovaj iskoristio u kvalifikacijama za nadolazeći EURO.

Unatoč nešto slabijem startu (poraz od Slovaka u drugom kolu), Aršavin i društvo su se suvereno obračunali s Ircima i Slovacima te su po prvi puta u pet pokušaja osvojili prvo mjesto u skupini i direktan plasman na Europsko prvenstvo. Najjače oružje Zbornaje svakako je granitna obrana koja je u deset kvalifikacijskih utakmica primila tek četiri pogotka, a najveća zvijezda momčadi je svakako Andrej Aršavin, bivši igrač Arsenala koji trenutno za kruh zarađuje u Zenitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, ruski nogometaši uoči Poljske i Ukrajine nalazi se jednako neugodnoj situaciji kao i hrvatske im kolege. Naime, izbornik Advocaat objavio je kako napušta kormilo reprezentacije nakon EURO-a te će 1. srpnja preuzeti momčad PSV-a. Navijači se samo mogu nadati da posljedice ovakvog poteza neće biti kobne.

RASPORED:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija - Češka, 8. lipnja

Rusija - Poljska, 12. lipnja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija - Grčka, 16. lipnja

POPIS IGRAČA:

Vratari: Igor Akinfejev (CSKA), Vjačeslav Malafejev (Zenit), Anton Šunin (Dinamo Moskva)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana: Aleksander Anjukov (Zenit), Aleksej Berezucki (CSKA), Vasilij Berezucki (CSKA), Sergej Ignaševič (CSKA), Roman Šaronov (Rubin), Roman Šiškin (Lokomotiv Moskva), Vladimir Granat (Dinamo M.)

Vezna linija: Igor Denisov (Zenit), Roman Širokov (_Zenit), Konstantin Žirjanov (Zenit), Juri Žirkov (Anži), Alan Džagojev (CSKA), Igor Šemšov (Dinamo Moskva), Denis Glušakov (Lokomotiv Moskva), Magomed Ozdojev (Lokomotiv Moskva), Marat Izmailov (Sporting Lisabon), Dmitrij Kobarov (Spartak Moskva)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad: Andrej Aršavin (Zenit), Aleksander Keržakov (Zenit), Roman Pavljučenko (Lokomotiv Moskva), Artem Džjuba (Spartak Moskva), Aleksander Kokorin (Dinamo Moskva), Pavel Pogrebnjak (Fulham).

Izbornik: Dick Advocaat

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: http://www.rfs.ru
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo