RUSI KREĆU U UTRKU S AMERIKANCIMA: / Putin izdao novi program naoružanja i gradi najveći nosač zrakoplova na svijetu

Image
Foto: AFP, MC2 RIDGE LEONI

U novom programu za naoružavanje 2019.-2025. ruska ratna mornarica bit će bogatija za novi nosač zrakoplova 'Štorm' koji će, prema predviđanjima početi koristiti 2030. godine.

1.5.2017.
9:00
AFP, MC2 RIDGE LEONI
VOYO logo

Kao potencijalna baza za ovaj novi nosač zrakoplova spominje se baza u Severomorsku, a nosač bi trebao zamijeniti ruski 'Admiral Kuznjecov' koji je napravljen prije 30 godina, piše RBTH.

Velika grdosija, najavljuju Rusi, bit će dugačka kao tri nogometna igrališta, a pogonit će ga nuklearni reaktori te bi mogao nositi do 90 zrakoplova. Među njima bi trebao biti i novi avion T-50.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadašnji Admiral Kuznjecov može nositi svega 30 zrakoplova, dok ih američki nose po 90. Rusi stoga sa svojeg nosača mogu lansirati jedan zrakoplov svakih nekoliko minuta, dok Amerikanci, zbog veličine nosača, to mogu činiti gotovo svake minute. Također, Amerikanci imaju 19 nosača zrakoplova dok Rusi imaju samo jednog jedinog kojeg šalju na baš svaku kritičnu točku kad zagusti.

Ploveći aerodrom

Novi bi ruski nosač zrakoplova trebao, po karakteristikama biri sličan američkom nosaču Gerald R. Ford, kazao je profesor Akademije vojnih znanosti Vadim Kozjuljin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će to ploveći aerodrom kojeg će štititi čitava flota s obzirom na to da neće imati topove i rakete smještene na palubi. Paluba nosača imat će površinu od četrnaest kilometara kvadratnih na kojoj će biti smještene četiri piste različitih duljina, a zrakoplove će lansirati ili parnim katapultom ili preko zakrivljene piste.

Zbog pogona na nuklearne reaktore moći će doseći brzinu od 30 čvorova, a na njemu će se nalaziti oko 4000 članova posade. Osnovu palubne avijacije 'Štorma' čine lovci MiG-29K i pomorska verzija aviona pete generacije T-50, kazao je Kozjuljin. Migovi su već u arsenalu ratnog zrakoplovstva i već su testirani u Siriji, dok je stroj nove generacije T-50 tek u fazi dorade, a njegova brodska varijanta je zasad tek u nacrtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena ove morske nemani stajat će između 6,15 i 17,5 milijardi dolara, a s obzirom na to da će Rusi trebati i nove zrakoplove da ih stacioniraju na nosač, troškovi bi mogli biti znatno veći zbog čega postoji sumnja da se ovi planovi možda nikada ne ostvare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo