Rupel traži novu blokadu Hrvatske!

8.12.2011.
9:54
VOYO logo

Kada u petak Hrvatska potpiše pristupni ugovor s Europskom unijom, formalno počinje i arbitraža, koja će napokon odrediti graničnu crtu između Hrvatske i Slovenije. Budući da o popisu potencijalnih arbitara odlučuje Europska komisija, Slovenija je kao punopravna članica EU, barem formalno, u prednosti pred Hrvatskom.

Slovenija ima slovenskog člana Komisije Janeza Potočnika, koji će zasigurno voditi računa o slovenskim interesima. Hrvatska će dobiti promatrača u Europskoj komisiji, bez prava odlučivanja, ali tek poslije 9. prosinca, kada će sastavljanje popisa već biti okončano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga slijedi novi dvotjedni rok u kojem Hrvatska i Slovenija moraju izabrati svoje članove arbitražnog suda, no kako su i jedna i druga strana to već učinile – Hrvatska je izabrala Budislava Vukasa, a Slovenija Jerneja Sekolca – imena svih pet članova arbitražnog suda znat ćemo do Božića.

Hrvatska i Slovenija imaju godinu dana, do 9. prosinca sljedeće godine, za podnošenje memoranduma, u kojima će ponuditi sve svoje argumente u sporu. Strane će dobiti rok za odgovor na memorandum druge strane, a arbitražni sud nema zadan rok u kojem mora donijeti odluku, koja će biti konačna i obvezujuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija neće uspjeti u svom cilju?

Dimitrij Rupel i Lovro Šturm, ministri vanjskih poslova i pravosuđa u nekadašnjoj vladi Janeza Janše, pozvali su tehničkog premijera Boruta Pahora da u Bruxellesu odbije potpisati hrvatski pristupni ugovor sve dok Hrvatska ne povuče jednostranu izjavu.

U toj izjavi, koju je Sabor prihvatio uz ratifikaciju arbitražnog sporazuma, stoji da ništa u arbitražnom sporazumu ne treba shvatiti kao suglasnost Hrvatske da Slovenija dobije teritorijalni izlaz na otvoreno more, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnici Zbora za republiku smatraju da bez povlačenja hrvatske jednostrane izjave Slovenija neće uspjeti u svom cilju, a to je teritorijalni kontakt s otvorenim morem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo