pismena suglasnost / RTS javlja da je Hrvatska odblokirala pregovore Srbije s EU, naše ministarstvo: 'To je čista propaganda'

Image
Foto: HINA/PIXSELL

Hrvatsko ministarstvo naknadno je demantiralo tu informaciju

26.5.2016.
12:36
HINA/PIXSELL
VOYO logo

RTS neslužbeno doznaje da je Hrvatska dala pismenu suglasnost da se Srbiji otvori pregovaralačko poglavlje u pregovorima s Europskom Unijom, no naše ministarstvo demantira tu informaciju.

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova doznali smo da su navodi RTS-a 'čista propaganda u svrhu dezinformiranja javnosti'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, novinari su dobili poziv za briefing kod europskog povjerenika Johanesa Hahna, koji će, kako je navedeno, dati "pregled situacije povodom pristupnih pregovora Srbije", pa će se nakon toga o ovome više znati.

Podsjetimo, početkom svibnja na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Bruxellesu, Hrvatska nije dala suglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedajuća EU Nizozemska je tada ponovo pokušala postići konsenzus zemalja članica, podižući to pitanje na viši, ambasadorski nivo odlučivanja.

Predstavnik Hrvatske ponovio je na sastanku 4. svibnja da se ne može složiti s otvaranjem poglavlja 23 navodeći poznate argumente o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke zemlje članice, posebno Njemačka, inzistirale su da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsjećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susjede u europskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu dio europskog zakonodavstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo