osveta za kranjsku kobasicu / RTL u Celju: isprobali smo 'slovenski slavonski kulen' zbog kojeg se naši susjedi opet bune

Slovenski slavonski kulen je osveta za hrvatsku kranjsku kobasicu. Tako su susjedi objasnili novo svojatanje nakon što to učinili s istarskim pršutom, varaždinskim kupusom i teranom

18.2.2016.
19:07
VOYO logo

Slovenski ili slavonski, kulen ili kulin, za Europsku je uniju vjerojatno gotovo nebitno, no za Hrvatsku i Sloveniju to predstavlja još jedno otvoreno pitanje.

U prehrambenoj tvornici u Celju proizvodi se - Slavonski kulen. Kako se to slavonski kulen proizvodi u srcu Slovenije, ovdje nam nisu mogli odgovoriti, jednako kao što nam nisu dopustili ni snimanje nigdje unutar ni van tvornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenci poručuju - to vam je osveta za kranjsku kobasicu.

Razlog za osporavanje leži u činjenici kako i slovenski proizvođači proizvode proizvod pod imenom slavonski kulen. Radi se o zaštiti slovenskih proizvođača na način na koji je i Hrvatska zaštitila svoje proizvođače kranjske kobasice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto se naši susjedi bune i čiji je Slavonski kulen, nisu sigurni ni sami Slovenci, a nekoliko je njih priznalo da im je čudno kako kulen koji proizvodi firma iz Celja ima naziv 'Slavonski kulen'.

A baš poput Slavonskog kulena, i Kranjska kobasica geografski pripada Sloveniji, ali proizvodi se i u Hrvatskoj. Arbitražom je odlučeno da se u Hrvatskoj smije proizvoditi još samo 15 godina. Tako će očito slovenski Slavonski kulen Hrvatskoj biti isto što i hrvatska Kranjska kobasica Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galović za RTL Direkt: 'Možete mirno spavati, nema straha da ćemo izgubiti zaštitu slavonskog kulena'

Gost RTL Direkta na temu slovenskog prigovora na hrvatski zahtjev za zaštitom slavonskog kulena na razini EU bio je jedan od najvećih proizvođača slavonskog kulena, gospodin Tomislav Galović, koji se upravo vratio iz Slovenije.

"Već večeras mogu poručiti svojim Slavoncima i svima koji proizvode i prodaju slavonski kulen, da mogu i večeras otići mirno spavati jer nema nikakve bojazni da Slavonija izgubi zaštitu jednog od najprepoznatljivijih proizvoda", poručuje Galović, a što nam je još otkrio, pogledajte u video prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo