NOVI VOJNI BROD / Prvi smo se ukrcali na novi brod obalne straže: 43-metarsko plovilo najbolje je što ratna mornarica ima

RTL je prva televizijska ekipa kojoj je dopušteno zaviriti u unutrašnjost ovog prototipa

21.11.2018.
19:00
VOYO logo

Konačno je dovršen novi obalni ophodni brod koji je Hrvatska ratna mornarica, za potrebe Obalne staže, naručila od Brodosplita. 

RTL je prva televizijska ekipa kojoj je dopušteno zaviriti u unutrašnjost ovog prototipa, uoči primopredaje koja bi se trebala dogoditi u prosincu. Riječ je o najmodernijem i najopremljenijem plovilu Hrvatske ratne mornarice dosad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opremljen tehnologijom koju su naši mornari do sada mogli samo sanjati, stiže im novi brod po svemu nadmoćan u odnosu na svoje prethodnike. Zbog brojnih dužnosti koje će njegovoj posadi biti dodijeljene mornari ga već od milja zovu, radnim konjem
Obalne straže.

Glavno naoružanje j 30 mm pramčani top koji bez ikakvih problema po mrklom mraku, dok se brod kreće, može na olujnom moru pogoditi metu s dva i pol kilometra udaljenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od najvažnijih mirnodobskih zadaća biti će mu spašavanje nestalih na moru za što je opremljen stabilizatorima, infracrvenim kamerama i laserskim daljinomjerom.

"To jest napredak jer omogućuje olakšanu potragu za osobama u moru i noćnim uvjetima što je do sada bilo bitno otežano", ističe kapetan fregate Teo Prolić, član Projektnog tima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

43 metra duga, čelična grdosija, plovi brzinom od 29 čvorova, a ako se netko odvaži bježati mu neće stići daleko jer je dio opreme i diverzantska brodica, pogonjena propulzijskim motorom, koji omogućuje brzine do 40 čvorova.  

Ovdje se mislilo na sve pa tako i na životne uvjete članova posade. Zbog toga će čak šesnaest mornara deset dana, bez ikakvih problema, moći provesti ovdje na brodu u relativno velikom komforu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posada i ja, kao zapovjednik, smo sretni, zapravo presretni smo ovim brodom i jedva čekamo samostalno radit i plovit i u potpunosti doživjet ovaj brod", ističe poručnik Ante Sirić, zapovjednik broda.

Brod je i potvrda kako hrvatska vojna industrija uz jako dobre temelje ima i svijetlu budućnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S ovim projektom smo pokazali da i dalje imamo tu sposobnost i to znanje da je ipak pamet ostala u Hrvatskoj i također da imamo kod predstavnika MORH-a isto tako znalce, zajedno možemo napraviti sigurno seriju ovih brodova", poručuje Zoran Kunkera, izvršni direktor Brodosplita.

Koji bi se, nakon porođajnih muka prototipa ipak trebali dovršiti u puno kraćem roku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo