'Ne damo našu obalu' / RTL s prosvjeda na Bačvicama: 'Zapišavanjem teritorija želimo poručiti da je ova plaža već zauzeta'

Image
Foto: RTL Danas/Miroslav Lelas/PIXSELL

'U razgovoru s prijateljima i poznanicima uvidjeli smo da javnost uopće nije upoznata s ovim problemom', kažu organizatori

6.10.2022.
17:08
RTL Danas/Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

Na splitskim Bačvicama počinje javni prosvjed pod nazivom "Ne damo našu obalu", a koji organizira Ekološko društvo "Picigin Bačvice". Predviđen je i specifičan performans, a za više informacija obratili smo se predsjedniku Ekološkog društva, Toniju Stipišiću.

"Danas smo se okupili ovdje kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo, odnosno neslaganje s prijedlogom novog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. U prvom redu, ovdje smo da kažemo 'Ne' bilo kakvom ograničavanju pristupa pomorskom dobru, odnosno da cijela obala, neovisno o lokaciji i namjeni mora biti pristupačna svima, da se ne može ni na koji način ograničiti pristup", kazuje Stipišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glede performansa koji će se održati oko 17:30 sati, kaže kako je to jedna simbolika...

"U principu želimo tim performansom, zapišavanjem teritorija, dati do znanja da je ova plaža već zauzeta i da ne dolazi u obzir nikakvo privatiziranje i nikakva uzurpacija ni od jedne strane", govori naš sugovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova je inicijativa zapravo potaknuti ostale javne skupine koje bi mogle na neki način upozoriti građanstvo i prevenirati ono što bi novi zakon trebao donijeti, da im se pridruže.

"U razgovoru s prijateljima i poznanicima uvidjeli smo da javnost uopće nije upoznata s ovim problemom. Naš osnovni cilj je ovaj problem učiniti vidljivijim i na neki način senzibilizirati javnost. U tom smislu, taj performans je poziv pojedincima i grupama u drugim sredinama da istim činom zapišavanja plaže označe svoj teritorij, i to po mogućnosti kao jedan vid 'online challenge-a', znači da to dokumentiraju videomaterijalom i da šire društvenim mrežama. To je naš osnovni cilj", objašnjava Stipišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo