grabar-kitarović u austriji / RTL s predsjednicom u Beču: 'Trebamo nastaviti slati pozitivne poruke'

Ovaj puta na sastanku se razgovaralo i o Grčkoj, a na tom tragu bilo je i pitanje što su ga austrijski novinari uputili Kolindi Grabar Kitarović - može li Hrvatska zaista postati nova Grčka?

18.6.2015.
18:19
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jednodnevni posjet Beču je započela u Uredu austrijskog predsjednika Heinza Fischera​, gdje je svečano dočekana s vojnim počastima.

Ovaj puta razgovaralo se i o Grčkoj, a na tom tragu bilo je i pitanje što su ga austrijski novinari uputili Kolindi Grabar Kitarović - može li Hrvatska zaista postati nova Grčka? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da Hrvatska ne može ući u grčki scenario, i evo nakon 6 godina recesije osjeća se pomak kad je riječ o gospodarstvu, naznake su pozitivnog gospodarskog razvoja. On je jos uvijek krhak, iznosi oko 0,5 posto, međutim to je dobar znak da se gospodarstvo oporavlja", rekla je Grabar-Kitarović.

Za što, čini se, ipak priznaje određene zasluge Vladi Zorana Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će se reformskom politikom vlade nastaviti uklanjati barijere ulaganjima, kako stranim tako i domaćim ulaganjima. U sukusu optimistična jesam", naglasila je predsjednica RH.

Ali zato nije Heinz Fischer kad je riječ o izbjegličkoj krizi i najavi da su se Mađari protiv izbjeglica spremni boriti - zidovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sama ideja da se problem izbjeglica moze riješiti podizanjem zida duboko je pogrešna", naglasio je Fischer.

Loša je i poruka koja se time šalje državama koje žele ući u Europsku uniju, iako nije za očekivati da do proširenja dođe tako skoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sasvim je realno da u mandatu ove komisije jednostavno fizički nije moguće da uđe u članstvo jednostavno zbog opsega posla, ali ipak trebamo nastaviti slati pozitivne poruke", dodala je Grabar-Kitarović.

Pozitivna je poruka koju će Bečani svaki dan gledati dok prolaze pokraj najstarijeg gradskog nebodera - na natjecaju za njegovo ukrašavanje pobijedila je Hrvatska umjetnica Tanja Deman s djelom koje pokazuje ono sto mnogi Austrijanci već dugo znaju - ljeto u Hrvatskoj teško da ima premca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike