mještani potvrdili pojačanu aktivnost / RTL posjetio mjesto na kojem migranti ulaze u Hrvatsku: detalje donosi Boris Mišević

Svim migrantima koji se trenutno nalaze u Bosni i Hercegovini cilj je hrvatska granica, i to baš na Baniji gdje je Hrvatska najuža. Iz mjesta Budačka Rijeka uživo se u emisiju javio naš Boris Mišević

13.5.2018.
19:09
VOYO logo

U Bosni i Hercegovini trenutno se nalazi najmanje tri i pol tisuće migranata koji su na ilegalan način ušli u tu zemlju. Ravnatelj tamošnje granične policije priznao je da oni više nisu u stanju odgovoriti pritisku novog vala.

U Sarajevu danas slike kao u Beogradu pred otvaranje Balkanske rute 2015. Improvizirani migrantski kamp u središtu grada trenutno broji 400 ljudi, uglavnom iz Afganistana, Sirije, Alžira i Maroka. Nagurani su u 30-tak šatora. Sve je očitije da Bosna i Hercegovina ovog proljeća postaje alternativna izbjeglička ruta preko Balkana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svim migrantima koji se trenutno nalaze u Bosni i Hercegovini cilj je hrvatska granica, i to baš na Baniji gdje je Hrvatska najuža, zbog čega im samo 50-ak kilometara treba do slovenske granice. 

Policije u regiji uočavaju da se otvara nova ruta kojom sve više migranata dolazi preko Velike Kladuše pa idu prema Vojniću i Karlovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To područje je danas obilazio i naš Boris Mišević koji nam se javio iz sela Budačka Rijeka.

"Lokalni stanovnici mi kažu da jako često viđaju migrante u posljednje vrijeme. Prije su dolazili samo noću u grupama od njih 15,20, a sad navodno dolaze i preko dana, i to njih više od 20-ak u grupama. Prema podacima koje sam dobio od policije to potvrđuju, u prva tri mjeseca ove godine čak je 1300 ljudi spriječeno u ilegalnom ulasku u RH. Od njih 1300 ih je 400 bilo ušlo u Hrvatsku. Čak 70 krijumčara je kazneno prijavljeno zbog pokušaja prebacivanja migranata, a u MUP-u tvrde kako su zbog pojačanih brojki pojačali svoju aktivnost uz BiH granicu. I lokalni stanovnici su nam potvrdili da je val sve jači." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sarajevo očito postaje 'hotspot' za migrante. Hoće li se ta pojačana aktivnost preliti i na Hrvatsku, saznat ćemo uskoro. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo