tri dana prije izbora / RTL-ovi izborni analitičari komentirali prljavu kampanju, ali i prognozirali kome idu glasovi manjina

RTL-ovi izborni analitičari Krešimir Macan i Božo Skoko komentirali su prljavu kampanju, ali i prognozirali kako će manjinski glasovi utjecati na sastavljanje buduće vlade

5.11.2015.
22:54
VOYO logo

Taman kada smo pomislili da kampanja može bez velikih prljavština, ali očito je da neki ne prezaju od niskih i ružnih udaraca. Osobito na densoj strani političkog spektra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ima li utjecaja na birače? /

Prljavi rat plakatima: prebrojavaju se krvna zrnca, 'vade' grijesi iz prošlosti

Image
ima li utjecaja na birače? /

Prljavi rat plakatima: prebrojavaju se krvna zrnca, 'vade' grijesi iz prošlosti

Tako je u Osijeku na jumbo plakatima osvanula naslovnica dnevnih novina iz 2008. na kojoj je intervju s Tomislavom Karamrkom u kojemu kaže kako nikad neće reći kako su našli Gotovinu. Premda je zasad nepoznat naručitelj, može se pretpostaviti tko je u Slavoniji žestoka konkurencija HDZ-u.

Ali dno dna s preborajavnjem krvnih zrnaca je dosegnuo naručitelj jumbo plakata u okolici Siska u 6. izbornoj jednici gdje je nositelj SDP-ove liste Boris Lalovac. Razvukli su preslik izvatka iz  matične knjige rođenih dodajući imenima članova obitelji želeći u svojih birača izazvati najniže i najprimitivnije strasti kakve naručitelj očito ima sam u sebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ovi izborni analitičari komentirali su prljavu kampanju tri dana pred izbore. 

"Sadržaj kojim se Borisa Lalovca vrijeđa na nacionalnoj osnovi, što je protuzakonito, je prljava kampanja. To je govor mržnje. Naslovnica Večernjaka, ako je izjava točna i nema manipulacija, to je negativna kampanja", pojasnio je Krešimir Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prljava kampanja ne donosi ništa dobra, čak može proći u suprotnost", dodao je Božo Skoko objašnjavajući kako prljava kampanja može postići senzibiliziranje birača kod onoga koga se napada. 

Zadnji dan dva velika bloka su obilježila na potpuno različite načine - HDZ impresivnim skupom u Areni, a SDP obilaskom gradilišta i sjednicom Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su vjerojatno htjeli završiti radno, odrađujući posao na terenu. HDZ je htio pokazati kako su najveća stranka te pokazati kako su snažni i ujedinjeni", komentirao je Skoko, a Macan je dodao kako HDZ ove velike skupove koristi kako bi motivirao.

Upitani zašto SDP nema običaj priređivati ovakva megalomanska okupljanja biračkog tijela, Macan je kazao kako smatra da SDP 'nema taj mentalitet, nemaju potrebu niti su ikada imali takvu potrebu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ je još jednom pokazao kako ima bolju organizaciju i infrastrukturu na terenu", dodao je Skoko. 

Razgovarajući o utjecaju glasova manjina na postizborno koaliranje, oba analitičara su se složila kako će manjinski mandati itekako odigrati važnu ulogu u formiranju neove vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obično su dosad manjinci išli s pobjednicima, no čini se kako će se ovaj put podijeliti", rekao je Macan.

"Ne bi bilo dobro da manjinci presude izbore. Međutim, zanimljivo je vidjeti kako gospodin Pupovac i SDSS po prvi put ima konkurenciju u vlastitim redovima. Gospoda Ljubojević i Milokević su krenuli s vlastitom listom", rekao je Skoko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predstavnik talijanske manjine, ako IDS ide s lijevom koalicijom, on bi se isto mogao prikloniti SDP", prognozirao je Macan.

Za kraj, složili su se kako lijepo vrijeme pogoduje onima koji će uspjeti u nedjelju mobilizirati vlastite birače na glasačka mjesta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo