grozni uvjeti / RTL-ove kamere na splitskom pazaru snimile opasne glodavce usred bijela dana: Prijeti li najezda?

Samo nekoliko dana nakon ugriza prodavača, i naša je kamera na prometnom pazaru zabilježila nepozvanog gosta

21.8.2018.
20:30
VOYO logo

Napad, srećom, nije izazvao komplikacije po čovjekovo zdravlje, ali je nemili događaj još jednom ukazao na grozne uvjete u kojima se prodaju namirnice na splitskoj gradskoj tržnici. 

Životinje koje se kote u smeću više se ne boje ljudi, a ni kamera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo nekoliko dana nakon ugriza prodavača, usred bijela dana i naša je kamera na prometnom splitskom pazaru zabilježila nepozvanog gosta. Prošlog tjedna borio se s prodavačem i on s njim.

„On je njemu malo ućepio rep, on se onda okrenio i ujo ga za palac. Čovik ga je ubio i otiša u ljekara i dobivao četri injekcije“, kaže svjedokinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodavač srećom nije ozbiljnije ozlijeđen, no danas je njegovo radno mjesto prazno. Koncesionar, tvrtka Hippos tržnice, tvrdi kako najezde štakora nema, već se radi o izoliranom slučaju. Imaju ugovor s tvrtkom Ciklon koja deratizaciju vrši minimalno dva puta godišnje, a po potrebi i češće.

„Svaki put kada se primjete štakori, zovu se i oni izlaze kao što se dogodilo i prije tjedan dana kada smo dobili dojavu o ugrizu, oni su izišli na teren i izvršili su dodatnu deratizaciju“, poručuje David Bitanga, Hippos tržnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitski Pazar sinonim je za prodaju zdrave hrane iz domaćeg uzgoja, no uvjeti u kojima se ti proizvodi prodaju sigurno nisu zdravi. Osim golubova koji se više ne boje ljudi, miševi i štakori su svakidašnja pojava, tvrde prodavači koji za svoje štandove redovno plaćaju najamnine.

„Kad dođemo iz jutra, ovo je sve ovde puno škovaca. I na njih se skupljaju štakori? Normalna stvar da se skupljaju na hranu“, kaže prodavačica Janja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sad gdje oni idu, uvuku se, vidite doli ispod ono, tu ima svašta“, ističe prodavačica Ljubica.

Iako se smeće i ostaci hrane mogu pronaći na svakom koraku, koncesionar tvrdi drukčije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Tržnica se čisti po ugovoru svaki dan, ujutro i popodne. U ljetnim periodima čak čistimo i poslijepodne“, kaže Bitanga.

„Od smrada ne možete disat. Kad dođete ujutro, noćna smjena tu..sebi..olakša dušu..ujutro kad dođete ne možete prolazit. I niko to ne pere. Ja tu stojin do jedne ure, prije bi čistoća dolazila redovito, tu se sve micalo, pralo, al ja ne znan kad san zadnji put čistoću vidila“, ističe prodavačica Slađana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štakori su plašljive životinje koje napadaju samo kad su ugroženi. No, oni su i vrlo opasni prijenosnici bolesti i sigurno nisu oku ugodan prizor, pogotovo u blizini hrane. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo