Brdo reakcija / RTL-ova Potraga zatresla temelje Bandićeva 'Manhattana': 'Čak ako je i od Bandića, previše je'

RTL-ova Potraga zatresla je temelje Bandićevag 'Manhattana'

24.8.2019.
18:55
VOYO logo

Nakon što je RTL-ov istraživački magazin Potraga ekskluzivno otkrio dijelove tajnog memoranduma koji je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisao s arapskim investitorom zainteresiranim za pola milijarde eura vrijedan projekt Zagrebačkog Manhattana oporba je zgrožena.

Detalji iz dokumenta šokirali su gradske vijećnike koji ga dosad nisu imali priliku vidjeti. Pozivaju institucije na češljanje Bandićevih ugovora, a od Vlade očekuju da samovolju prvog čovjeka Zagreba ne dopusti ni pod cijenu čuvanja većine u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražim od tijela, institucija Republike Hrvatske da zaštite interese Republike Hrvatske, Grada Zagreba i građana Zagreba. Drugim riječima, tražim od DORH-a da prekontrolira dokumente koje je potpisao Bandić", poručio je  (SDP), predsjednik gradske organizacije SDP-a.

Nedostupan medijima

Inače zaposleni gradonačelnik koji u jednom danu pred kamerama zna obići nekoliko lokacija, danas medijima nije bio dostupan. Iz gradske uprave tvrde da memorandum nije obvezujući ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potpis gradonačelnika je tamo. Dakle, potpis nešto znači. Dakle, to je gradonačelnik grada najvećeg u Republici Hrvatskoj. On se hvali da radi vrlo transparentno, da je njegov proračun vrlo transparentan. Međutim, to nije istina. Cijeli ovaj proces je bio netransparentan", kazao je Mostov vijećnik u gradskoj skupštini Marko Sladoljev.

Ako nije obvezujući, zašto je tajan, zašto su u njemu izrazi poput "grad je dužan" i "grad mora" te zašto se spominju čvrsti rokovi, pita se Tomislav Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čak ako je i od Bandića, previše je. To da on potpisuje nekakve memorandume gdje obećaje da će grad pripremiti i promijeniti prostorno-plansku dokumentaciju sukladno željama investitora u roku od osam mjeseci, a da za to gradonačelnik nema nikakvu ingerenciju jer je to u ingerenciji gradske skupštine je apsolutno nevjerojatno", kaže Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš!

Žuri mu se izglasovati novi GUP

Da bi ispoštovao rok u navodno neobvezujućem Memorandumu, Bandiću se žuri izglasovati novi GUP. U tome ga je već jednom zaustavilo Ministarstvo graditeljstva. Ovog puta Bandić ministru Štromaru šalje nedvosmislenu poruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko ja znam da ruke stranke 365 obavezuju i ministra Štromara kao i mene u Gradu građana", poručuje Milan Bandić. 

Zato bi odluka o GUP-u mijenjanom u čudnim okolnostima mogla postati politička, tvrdi oporba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluka o GUP-u više nije u rukama gospodina Bandića. Ona je u rukama gospodina Plenkovića. Plenković je taj koji će, ako HDZ digne ruke za GUP, amnestirati Memorandum koji je potpisao s investitorom", smatra Anka Mrak Taritaš, GLAS-ova zastupnica u Gradskoj skupštini.

Generalni urbanistički plan na koji je poslano više od 1300 primjedaba i protiv kojeg su i struka, i građanske inicijative, i oporba, pred gradskim bi se vijećnicima trebao naći za dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo