JE LI LJETU DOŠAO KRAJ? / RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar otkrila je kakva nas jesen očekuje

'Kao i prošla jesen, i ova će najvjerojatnije biti uobičajeno kišovita ili čak malo kišovitija od normale, kaže Dunja Mazzocco Drvar

4.9.2015.
18:55
VOYO logo

Odličnim ovogodišnjim turističkim rekordima zasigurno je pridonijelo i vrijeme. Ljeto na izmaku u cijeloj zemlji je bilo ekstremno vruće s nekoliko velikih toplinskih valova, s malo kiše i temperaturama do 40 stupnjeva. Ali, nije bilo toplije od zadnjeg takvog 2003. godine.

Meteorologinju Dunju Mazzocco Drvar koja se pridružila timu Informativnog programa RTL-a pitali smo je li ljetu došao kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Temperature oko 30 stupnjeva Celzijusa mjerile su se i u prvim danima rujna. Ovih nam dana temperatura pada otprilike tempom od dva tri stupnja po danu, za vikend će značajnije zahladnjeti, a zatim slijedi znatno ugodnije ranojesensko vrijeme", kaže Dunja Mazzocco Drvar.

"Jesen će donijeti i svoje osnovne odrednice, maglu i mraz. To će se ipak malo odgoditi, no ono zbog čega većina nas ne voli jesen jesu sve kraći dani. Zanimljivo je, recimo, da na prvi dan klimatološke jeseni, 1. rujna, dan traje 13 sati i 22 minute, a tri mjeseca kasnije čak 4 sata kraće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz maglu i mraz, jesen će nas najčešće asocirati na kišu, no ona u Hrvatskoj nije najkišovitije godišnje doba. Najviše dana s kišom u jesen uobičajeno ima Rijeka, gdje kiša pada 34 jesenska dana. U Zagrebu i Osijeku je to u prosjeku svaki treći dan, a u Splitu i manje od trećine jesenskih dana. Kišne ćemo dane brojati i ove godine, počinjemo danas".

Znači, stiže jesen - a kakva je dugoročna prognoza za nju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao i prošla jesen, i ova će najvjerojatnije biti uobičajeno kišovita ili čak malo kišovitija od normale. Pritom je višak oborina izgledan prije svega u primorju, koje bi povremeno mogle zahvaćati oluje. One će na Mediteranu biti češće nego što je uobičajeno. Vrlo je izvjesno da će biti i toplija od prosječne jeseni, osobito u rujnu i listopadu kada ćemo, bez obzira na ovo osvježenje, uživati u nastavku topline. Glavnina toploga zraka zadržavat će se sjeverno i istočno od nas, no povremena izraženija zatopljenja očekuju se i u velikom dijelu zapadne kontinentalne Europe. Svima koji će već sutra i prekosutra požaliti za ljetnom toplinom, možemo dakle poručiti da je vrlo velika vjerojatnost za ono što naš narod popularno naziva - babljim ljetom", otkrila nam je RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo