ZA TRI MILIJUNA KUNA / RTL na imanju vlasnika najskupljeg traktora kupljenog na sajmu u Gudovcu: 'Dođete na polje, on sam spusti kotače'

Raditi na 400 hektara zemlje na kojoj ova obitelj proizvodi šećernu repu, pivarski ječam i kukuruznu silažu treba mnogo

5.4.2022.
22:00
VOYO logo

Ima 365 konjskih snaga, kompletnu opremu, kožna sjedala, led lampe i navigaciju i već prvog dana sajma prodan je za gotovo tri milijuna kuna. Nije riječ o nekoj jurilici ili auto sajmu, već Gudovcu i najmodernijem traktoru današnjice koji uskoro stiže u Ilaču, a provjerili smo što sve može i čemu će služiti.

Stjepan Živković govori nam da je radio s konjima, a onda je došla velika promjena, traktor. "Mali Feđa jel da, jednobrazni plug i udri", tvrdi.

Novi traktor u dvorištu spremno čeka i novi plug.

"Nekad kad je čovjek bio lijen, onda je on rekao da je ralo ko drljalo, a drljalo ko njiva, onda bi ja bio vrijedan. Sad to za 5,6 minuta i mijenjaš njivu", govori Stjepan Filić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
500 godina tradicije /

Koliko košta svinja, konj, a koliko traktor? Bili smo na najvećem poljoprivrednom sajmu u regiji

Image
500 godina tradicije /

Koliko košta svinja, konj, a koliko traktor? Bili smo na najvećem poljoprivrednom sajmu u regiji


Mario Živković tvrdi: "Dođete na polje, on sam spusti kotače, kakva je površina i idemo radit."

Raditi na 400 hektara zemlje na kojoj ova obitelj proizvodi šećernu repu, pivarski ječam i kukuruznu silažu treba mnogo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni nije problem radit. Ako ćeš mi vjerovati, nego više ti papiri. Papiri ubiše ljude, al žena. Zato imam ženu", kaže Mario. 

Zajedničkim snagama i uz pomoć europskog fonda priča o novom traktoru, najboljem i najskupljem u selu i okolici, ostvarit će se.

"Ja volim to, i manje-više to će se danas sutra isplatiti. Jer danas je problem, nema radne snage i na tu površinu nama treba jak stroj s učinkom velikim da bi to sve stigli kvalitetno napraviti", navodi Mario.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Stjepan dodaje: "Ovo je naš život i volimo ga. I ja i sin. Sin je to sad naslijedio. Dosad je on meni pomagao, sad ja njemu pomažem".

A tu su i unuci. Još su mali i prioritet im je škola, ali jedva čekaju da djeda i tatu zamijene za volanom. Unatoč svim poznatim problemima hrvatskog agrara, ova priča budi nadu da neće umrijeti ni selo ni običaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo