OSTATI DUŽAN U KUNAMA ILI EURIMA? / RTL istražuje je li pravi trenutak za ulazak u kredit sada ili je bolje pričekati uvođenje eura

Uvođenje eura sve je bliže. Mnogi se boje velikih poskupljenja, ali i što će biti s kreditima

14.9.2021.
21:30
VOYO logo

Ostati dužan u kunama ili u eurima? Najbolje nikako, ali ako već pitamo

"Ja sam za euro inače, prema tome u eurima. Sigurnije je, ako je cijela Europa to prihvatila zašto bismo mi bili izuzetak kao članica Europske unije", smatra Vladimir Pavleković iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem kunama, jer ovo sve što donosi Euro to će biti daleko biti sve skuplje", tvrdi Tilda Janečić iz Zagreba. 

Image
HNB najavljuje /

Ambiciozan plan uvođenja eura: 'Do kraja godine započinje probno kovanje. Trebamo zamijeniti više od milijardu kovanica'

Image
HNB najavljuje /

Ambiciozan plan uvođenja eura: 'Do kraja godine započinje probno kovanje. Trebamo zamijeniti više od milijardu kovanica'

Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupno zaduženje građana iznosi više od 140 milijardi kuna, od čega je oko 77 milijardi, odnosno 55 posto kredita – u kunama. Zaduženja s valutnom klauzulom iznose više od 63 milijarde kuna – takvih je kredita u zemlji gotovo 45 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više od četiri petine gotovinskih kredita su kunski krediti, neki manji dio otpada na euro kredite. To su uglavnom krediti kraće ročnosti, pa ni razlika u kamatama ne dolazi toliko do izražaja", tvrdi Vedran Šošić, glavni ekonomist Hrvatske narodne banke.

S druge strane, stambene kredite i dalje imamo uglavnom u stranim valutama, prije svega u euru. No, kunski stambeni krediti, kojih je 30 posto, bilježe rast – a ovo je razlog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan od važnih razloga zašto se povećava udjel kunskih kredita je smanjenje razlike u kamatnim stopama. Pa ako pogledate statistiku vidjet ćete da su stambeni kunski krediti u nekim mjesecima u prosjeku čak i jeftiniji od eurskih", tvrdi Šošić.

Neovisno planirate li dignuti kredit u kunama ili eurima, najvažnija je, kažu stručnjaci - kamatna stopa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas ako netko treba uzeti kredit, mislim da je puno svrsi shodnije i bolje fokusirati se na visinu kamatne stope koja se traži ako se uzima u kunama ili eurima i prema tome odlučiti u kojoj valuti uzeti kredit", tvrdi Hrvoje Japunčić, financijski analitičar. 

"Jedna banka nudi samo kredite u kunama, jednostavno su odustali od kredita u eurima. Ono što je zanimljivo, ako govorimo o konverziji. Nebitno je u kojoj valuti imaju kredit, kako će se promijeniti njihova plaća, tako će se konvertirati i krediti u euro", tvrdi Hrvoje Travnikar, kreditni posrednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kredit, bez obzira na valutu, je rizik. Kako god se okrene. No, ipak...

"Ne treba ništa čekati, kamatne stope nikad nisu bile niže na tržištu nego danas", tvrdi Travnikar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad imamo inflaciju, ako ona kao takva ne bude privremena, nego se produži – naravno da postoji mogućnost da će kamatne stope i na euro se povisiti, i onda možda možemo doći u situaciju da u 2023. godini kada bude vrijeme konverzije kredita iz kuna u eure, da možda kamatne stope na europske kredite neće biti toliko niske kao što su sada", objašnjava Japunčić.

Ipak, takav scenarij, kažu stručnjaci, malo je vjerojatan. Najvažnije je da kod novih kredita kamatna stopa bude fiksna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo