UPITNA ZAPOSLENJA U ZET-U / RTL doznaje: u podružnici Holdinga na djelu je navodno niz sumnjivih zapošljavanja

Petero članova iste obitelji koji rade u zagrebačkoj gradskoj upravi i Holdingu, tek su dio mnogo šire priče. U našu redakciju stiglo je dojava zaposlenika ZET-a o novom prekršaju

10.1.2017.
18:36
VOYO logo

Majke, očevi, sinovi, zetovi, šogori. Uz gradsku upravu gdje se smjestila gotovo cijela obitelj Nevistić, konkretno njih petero, što nam je i službeno potvrđeno, upitnih zapošljavanja neslužbeno doznajemo ima i u Zagrebačkom holdingu, odnosno u ZET-u.

RTL-ovi izvori tvrde da je u njemu, nakon otkaza bivšoj voditeljici ljudskih resursa, Marici Špehar, provedeno niz nezakonitih i nepotrebnih zapošljavanja. U posjedu smo tužbe gđe Špehar protiv ZET-a i Holdinga. Tvrdi da je nezakonito otpuštena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Špehar nije željela stati pred kamere, ali kako doznajemo i prije otkaza bila je na bolovanju zbog pritisaka da zapošljava podobne. 

Prema informacijama kojima RTL raspolaže, u ZET-u je u Odjelu za odnose s javnošću zaposlen komunikolog iako za njim nije bilo potrebe. Tu je i bivša Miss Universe Hrvatske Sarah Ivanković koja je zaposlena u Službi za korporativni razvoj. Iz ZET-a su tada tvrdili da ojačavaju tim radi povlačenja novca iz fondova EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem Hrvatske je feudalno shvaćanje prirode javnih tvrtki i naravno nakon svakih izbora svjedočimo velikim promjenama unutar njih koje nisu uvjetovane sposobnošću već stranačkom podobnošću", tvrdi Sven Marcelić, politički analitičar.

Na mjesto koordinatora u ZET-u zaposlen je i diplomirani inženjer prema tvrdnjama našeg izvora - bez iskustva, iako među ZET-ovim vozačima postoji njih više od 30 iskusnijih s istom stručnom spremom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljni radnici ZET-a našoj redakciji su poslali i mail u kojem upozoravaju na mogući sukob interesa jer je kćer visokopozicionirane djelaznice u ZET-u zaposlena u financijskoj službi Holdinga. Iako smo tražili detaljan odgovor na sva ova pitanja, iz Holdinga su nam tek kratko odgovorili:

"Zagrebački holding d.o.o kao jedna od najvećih tvrtki u Republici Hrvatskoj zapošljava 10 000 ljudi. Osobe koje navodite trenutačno su naši zaposlenici."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepotizmom i uhljebljivanjem stvara se pak odana glasačka mašinerija, upozorava Marcelić. "Što duže traje vladavina neke opcije to zapravo se stvar više grana jer imaju puno duži period da se ljudi smjeste na ta mjesta", objašnjava Marcelić.

Važno je napomenuti da Holding - koji na godinu raspolaže s više od 5 milijardi kuna - nema obvezu raspisivanja natječaja jer je d.o.o. 2015. čak 41 posto rashoda, milijardu i 200 milijuna kuna, u Zagrebačkom holdingu išlo je za plaće 10 tisuća radnika. Što se tiče gradske uprave u kojoj radi 2781 osoba, samo lani objavljena su čak 72 natječaja za posao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo