POZITIVNE 22 OSOBE / RTL doznaje: Koronavirus se probio u dom za starije na Trešnjevci čiji su se korisnici cijepili među prvima

U domu na Trešnjevci za RTL su kazali kako su odmah poduzeli sve mjere

19.8.2021.
18:28
VOYO logo

Cijepili su se među prvima, prije gotovo 8 mjeseci. U domu za starije Trešnjevka pozitivno je 22 korisnika, od kojih samo dvoje nije cijepljeno. Zaražen je i 1 djelatnik. 

"Što se tiče osoba koje su u institucionalnom smještaju za njih se brine naša služba za gerontologiju. Oni ako su zabranili posjete imaju sigurno elemenata za to", kazala je za RTL Lucija Šarčević, epidemiologinja NZJZ Dr. Andrija Štampar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 11 domova u nadležnosti Grada cijepljeno je 91 % korisnika i 66 % zaposlenika. U domu na Trešnjevci su odmah poduzeli sve mjere. 

Image
PREMIJER U ZADRU /

Plenković: 'Hoće li Beroš snositi sankcije zbog loše procijepljenosti građana? Neće. Ne može tu nagovoriti nitko nikoga'

Image
PREMIJER U ZADRU /

Plenković: 'Hoće li Beroš snositi sankcije zbog loše procijepljenosti građana? Neće. Ne može tu nagovoriti nitko nikoga'

"Obustavljeni su posjeti na Odjelu za pojačanu njegu, a svim se korisnicima u svrhu sprečavanja širenja zaraze obroci dostavljaju u sobe. Korisnici pozitivni na COVID-19 imaju znatno slabije simptome te im je opće zdravstveno stanje puno bolje nego što je bilo tijekom prve pojave zaraze", odgovorili su iz doma za starije na Trešnjevci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše pacijenata je u KBC-u Split, više od 50-ero - gotovo svaki četvrti hospitalizirani u zemlji.

"Kod nas je danas vrlo teška situacija, upravo primamo mladog bolesnika 80 i neko godište i to nam je danas osamnaesti bolesnik u jedinici intenzivnog liječenja gdje se liječe covid bolesnici. Od tih 18 dvoje smo odvojili od respiratora", kazala je Sanda Stojanović Stipić, anesteziologinja u KBC-u Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na prošli tjedan, 50 % je više zaraženih. Zato se mijenja i koronakarta Europe. Sada je uz narančastu obalu i Zagreb - narančast i sjever Hrvatske. 

"Brojevi rastu, ne moramo se zavaravati ovo je doista početak 4. vala. BLIC Mogu konstatirati kao što sam rekao i na vladi, da se u ovom trenutku radi i o epidemiji necijepljenih. Jer bez ikakvih sumnje epidemija pogađa one koji nisu cijepljeni", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je riječ o epidemiji necijepljenih, ministar govori da potvrđuju i ovi podaci. U posljednjih 14 dana od 3697 zaraženih – 86 % nije cijepljeno. Od 221 hospitalizirano, 87 i pol posto nije primilo cjepivo, kao ni 80 % od 254-ero umrlih.

"Ne može tu nitko nikoga nagovoriti. Budimo realni. Mi smo kao Vlada omogućili da svatko tko se želi cijepiti može, svi stranci svi hrvatski državljani odakle god dolaze, mi ne možemo nekoga prisiliti da se cijepi niti ćemo to činiti", kazao je danas premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže, najveći interes bio je kad cjepiva - nije bilo.

"Mi uvijek kažemo d smo zadovoljni dok god ljudi dolaze, imamo smisla. Mogu slobodno reći da sam ja mislila da će u osmom mjesecu biti i još manje ljudi. Ali brojke preko 1000 nisu male brojke", tvrdi epidemiologinja Šarčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je bio postavljen cilj do kraja lipnja cijepiti između 50 % i 55 % stanovništva, danas, gotovo dva mjeseca poslije, prvu dozu primilo je 49 cijelih 99 posto Hrvata. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo