sve veći broj velikodušnih donora / RTL Danas istražuje: kako je živjeti s presađenim organom, a kako je - čekati ga

Uz sve dugove, sumnjive javne nabave, liste čekanja i ostale probleme u zdravstvu - postoji ipak dio zdravstvenog sustava koji Hrvatsku smješta u sam svjetski vrh. To su - transplantacije organa

25.5.2016.
19:15
VOYO logo

Smrt voljene osobe najveća je bol - ali jedina utjeha može biti - novi život. Drvo života ispred KBC-a Zagreb podsjetnik je na sve heroje koji su svojim organima spasili tuđe živote.

"Život nakon transplantacije je stvarno predivan i uopće si čovjek ne može zamisliti da je tako dobro", izjavio je Luka Vugrač, transplantirani pacijent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lukino je srce prije pet godina izgubilo bitku s virusom. Jedini izlaz bila je transplantacija.

"Moje stanje je u tom trenutku strmovito padalo na gore te sam 6 dana bio u komi i nakon toga je stiglo srce. Pa samo čekanje je bilo u roku od tjedan dana nakon što sam stavljen na listu", dodaje Luka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez poznatog uzroka, Martini je jetra naglo zakazala u ranim dvadesetima.

"Doslovno sam s posla otišla u bolnicu. Kroz vrlo kratko vrijeme rekli su mi da je jedini izlaz transplantacija. Ja sam bila prva na urgentnoj listi Eurotransplanta tako da sam čekala manje od mjesec dana", kazala je Martina Capan, transplantirana pacijentica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O donorima ne znaju puno, ali o njima, zahvalni, često razmišljaju. 

Osnovna informacija koju znam je da se radi o ženskoj osobi iz Njemačke i da je bila prometna nesreća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam da je srce bilo žensko i da je bilo mlado, zahvalan sam da je bilo žensko jer sam čuo da su žene puno izdržljivije", kazao je Luka.

Kad je u pitanju transplantacija - nije loše živjeti u Hrvatskoj. Iz godine u godinu hrvatski liječnici ruše rekorde. Najuspješnije su bolnica Merkur i KBC Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada je Hrvatska došla u poziciju da spada u zemlje u kojima se najkraće čeka za transplantaciju organa. Ima dana kad se začudimo da smo bolesnika stavili na listu čekanja pa da bude pozvan za 10 dana na transplantaciju. To je privilegija koje možda nismo ni svjesni", poručuje Jasna Brezak, bolnički transplant koordinator KBC-a Zagreb.

U 2015. godini najviše su presađivani bubrezi - i to njih 213. Zatim 141 jetara, 37 srca i 8 gušterača. Ukupno - rekordnih 399 transplantacija.

Premda su rezultati izvanredni, neki pacijenti organ čekaju godinama.

Sveukupno sam dvije godine na listi, s tim da sam prošle godine imala jednu neuspjelu transplantaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno je lakše biti optimističan - uz vrhunske rezultate hrvatskih transplantacijskih timova.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo