Rompej: Srbija ima podršku EU na putu ka učlanjenju

Ali prvo da se normalizuju odnosi sa Prištinom

1.7.2013.
15:41
VOYO logo

Herman van Rompej je u Beograd doneo poruku da Srbija ima punu podršku na putu ka EU, ali da moraju da se nastave napori za normalizaciju odnosa sa Prištinom, objavio je Tanjug

Predsednik Evropskog saveta stigao je u Beograd, gde je najpre razgovorao sa Ivicom Dačićem i Tomislavom Nikolićem. Predsednika Evropskog saveta je u Palati Srbija dočekao predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić. Šef švedske diplomatije Karl Bilt doputovao je u Beograd gde će se sastati sa najvišim srpskim zvaničnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sastanka sa srpskim državnim vrhom, Van Rompej je rekao da je preneo poruke podrške premijeru Ivici Dačiću i da će isto preneti i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Van Rompej je dodao da EU, osim što pruža podršku za nastavak evropskih integracija Srbije, takođe ohrabruje državno rukovodstvo Srbije da nastavi reforme, pre svega u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije. On je istakao da će ritam napretka zavisiti od posvećenosti i napora u primeni briselskog sporazuma i sprovođenju reformi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Istoriju stvaraju ljudi i mi ćemo zajedno stvoriti istoriju - rekao je Rompej na zajedničkoj konfernciji za novinare sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Čestitajući vladi i građanima Srbije na istorijskom koraku na putu ka članstvu u EU, Rompej je cenio da je taj trenutak ishod hrabrih i dalekovidih odluka lidera u Beogradu i Prištini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da ga je Van Rompej informisao da je dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora zaista istorijski dan, jer se radi o procesu koji će biti sprovođen bez ikakvih dodatnih uslova i naknadnih provera.

Dačić je dodao da Srbija ima ambiciju da te pregovore završi brzo i kvalitetno i da želi da bude zemlja kojoj članstvo u Uniji neće biti poklon nego nagrada zbog kvaliltet reformi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Ivica Dačić ocenio je da otvaranje pregovora označava preokret društva.

- Sporazum Beograda i Prištine postignut u aprilu utro je put konačnom pomirenju među zajednicama... i stavio tačku na period sukoba koji je pred 20 godina izbio u regionu, u samom srcu Evrope. Ne možemo da promenimo prošlost, već samo budućnost. To i činimo - saopštio je visoki evropski zvaničnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU će, prema njegovim rečima, nastaviti da i politički i finansijski pomaže Srbiji u predstojećem priodu.

Kako je rekao Rompej, sledeći korak pristupnog procesa biće međuvladina konferencija koja će biti održana najkasnije u januaru. Dačić je izjavio da je otvaranje pregovora za članstvo u EU nova oznaka za kvalitet srpskog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ovo je istorijski dan koji označava preokret društva, modernizaciju, osposobljavanje. To je nova oznaka za kvalitet - rekao je Dačić novinarima u palati Srbija.

Prema rečima premijera, izuzetno je važno da pregovori otpočnu odmah kako tehnički tako i politički, na centralnom nivou ili na nivou 35 timova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Naša ambicija je da to uradimo brzo, efikasno i kvalitetno i da Srbija ne bude nagrađena članstvom u EU već da članstvo dobije jer je to zaslužila zbog unutrašnjih reformi - istakao je Dačić.

On je kao izuzetno važno i značajno naveo to što ga je lično Van Rompej pozvao kada je održana sednica Evropskog saveta kako bi ga upoznao sa predlogom zaključka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj zaključak, dodao je Dačić, bio je poboljšan u korist Srbije time što se ne pominje decembar i nova konferencija Saveta što znači da može i ranije da se otvori evropski okvir.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i šef švedske diplomatije Karl Bitl će nakon današnje posete Beogradu otići u Prištinu, najavili su prištinski mediji. Van Rompej će se sresti sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, predsednicom Atifete Jahjagom i predsednikom skupštine Jakupom Krasnićijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On će sa domaćinima razgovarati o predstojećim pregovorima o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koje Kosovo treba da otvori sa EU. Predviđeno je da se i Bilt sretne sa Tačijem, prenosi Zeri.

Dačić je još jednom podvukao da je otvaranje pregovora istorijski dan jer su pregovori otvoreni bez dodatnih uslova i novih provera na još jednoj međuvladinoj konferenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer se zahvalio i visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton i državama članicama EU za to što je odlukom potvrđena politika vlade Srbije i predsednika Tomislava Nikolića koja je, kako je ukazao, doprinela ugledu zemlje miru i stabilnosti čitavog regiona.

U delegaciji Srbije su, pored Dačića, bili i potpredsednica Vlade Suzana Grubješić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić takođe je razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom.

Evropska budućnost Srbije je izvesna, a sve zemlje Evropske unije složne su u podršci reformama koje se sprovode u srpskom društvu, rečeno je nakon sastanka predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sastanka savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je novinarima da je još jednom preneta poruka da su sve zemlje Unije saglasne da pristupni pregovori počnu u januaru.

Đurić je dodao da je Van Rompej naveo da je nastavak reformi u Srbiji potreban ne samo zbog toga da bi ona dala doprinos evropskoj zajednici naroda, već i da bi uredila svoju zemlju po meri građana i kako bi oni mogli da ostvare sva svoja politička i ekonomska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da je razgovor Nikolića i Van Rompeja u prijateljskom tonu sadržao brojne konkretne elemente. a da je naročito pohvaljena uloga koju je Nikolić imao u regionalnoj spoljnoj politici jer je prepoznata njegova opredeljenost da se poprave odnosi sa susednim državama.

U Beograd danas stiže i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt koji će se, kako je do sada najavljeno, sastati sa predsednikom Vlade Dačićem i šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiju će 9. jula, kako je juče izjavio premijer, doći visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Nakon Ešton, Beograd će posetiti i komesar za proširenje Štefan File, kako bi sa srpskim zvaničnicima razgovarao o pripremama za početak pristupnih pregovora, koje uljučuju takozvani skrining, odnosno detaljan snimak usklađenosti srpskih zakona i propisa sa evropskim standardima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Tanjug

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo