95 MILIJUNA EURA / Rokovi cure, a povijesna nabava onkoloških uređaja nikako da krene: Hoće li sramotno propasti?

Image
Foto: Marko Prpić/Pixsell

'Ovo je jedna prilika u stoljeću i ne smije se dogoditi da propadne! Onkološki bolesnici u Hrvatskoj sada su podtretirani po pitanju radioterapijskog liječenja, koje mnogi čekaju i nekoliko mjeseci, što je suprotno stručnim smjernicama', poručila je Ljiljana Vukota iz Udruge Sve za nju

28.6.2023.
12:03
Marko Prpić/Pixsell
VOYO logo

Hoće li hrvatske bolnice do kraja 2025. dobiti najsuvremenije uređaje za liječenje onkoloških bolesti ili će povijesna nabava teška 95 milijuna eura europskog novca sramotno propasti, propituje u srijedu Večernji list.

Već godinu i pol Ministarstvo zdravstva priprema dokumentaciju za javnu nabavu 21 linearnog akceleratora i devet CT simulatora vrijednih 53 milijuna eura, ključnog dijela projekta modernizacije onkološke opreme teškog ukupno 95 milijuna eura. Novac je odobrila Europska komisija u okviru aktivnosti za borbu protiv raka kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO). Međutim, javna nabava nikako da krene, a rokovi cure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dva javna savjetovanja i intervencija u nacrt dokumentacije te nakon ozbiljnih sumnji u pogodovanje jednom proizvođaču uređaja, taj nacrt sada provjerava SAFU – Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU. Rezultate provjere u Ministarstvu zdravstva očekuju ovog tjedna, nakon čega slijedi usklađivanje nacrta dokumentacije s komentarima SAFU-a te nakon toga i objava postupka nabave.

POGLEDAJTE VIDEO: ''Krv ima rok trajanja. Svaka doza vrijedi 35 dana, a trombociti svega 5. U sezoni je povećana potreba za njom''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slanje dokumentacije na provjeru SAFU-u nije obaveza, ali se ministar zdravstva Vili Beroš očito htio osigurati prije no što stavi svoj potpis na milijunsku javnu nabavu za čiju je pripremu i sam prethodno izjavio da je kompromitirana pa je u jednom trenutku i zaustavio postupak pripreme te naručio i neovisnu analizu stručnjaka. Ona je pokazala da je prijedlog natječaja skrojen tako da pogoduje Siemens/Varian, jednom od dva svjetska proizvođača linearnih akceleratora. Drugi proizvođača je Elektra.

"Ovo je jedna prilika u stoljeću i ne smije se dogoditi da propadne! Onkološki bolesnici u Hrvatskoj sada su podtretirani po pitanju radioterapijskog liječenja, koje mnogi čekaju i nekoliko mjeseci, što je suprotno stručnim smjernicama. Neizvjesnost po pitanju ovog užasno važnog natječaja kod bolesnika i njihovih obitelji stvaraju veliku zabrinutost", kaže Ljiljana Vukota iz Udruge žena oboljelih i liječenih od raka Sve za nju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propast nabave značila bi katastrofu za nacionalno zdravstvo i unazadilo bi liječenje onkoloških bolesnika u Hrvatskoj za naredna desetljeća, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Novi slučaj eneterovirusa u bjelovarskoj bolnici. Zna se i kako je virus ušao u Sveti Duh!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo