DETALJI IZ KUĆE STRAVE / Dan prije smrti dečka roditelji su 'tamburali do kasno u noć': Ne zna se jesu li ga roditelji liječili na 'ayurvedski način'

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Roditeljima je određen istražni zatvor te će u njemu ostati najmanje mjesec dana

2.10.2021.
14:33
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

U Puli je jučer preminuo 15-godišnji dječak, kojeg roditelji, iako je bio bolestan, nisu vodili kod liječnika, a o strašnom se slučaju zanemarivanja djeteta danas oglasilo i Županijsko državno odvjetništvo.

U svojem priopćenju navode kako su 1. listopada 2021. proveli dokazne radnje prvog ispitivanja prvoosumnjičene 45-godišnje državljanke Republike Hrvatske i drugoosumnjičenog 42-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske, te su donijeli rješenje o provođenju istrage protiv oboje okrivljenika zbog postojanja osnove sumnje da su počinili kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece, povredom djetetovih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji osnovana sumnja da okrivljenici tijekom ljeta 2021. godine pa do 29. rujna 2021. u Puli, kao roditelji djeteta (2006.), svjesni da je dijete lošeg zdravstvenog stanja, nisu za njega tražili liječničku pomoć, olako držeći da neće nastupiti djetetova smrt. Prvookrivljenica je pozvala hitnu medicinsku pomoć 29. rujna 2021. koja je prevezla dijete u Opću bolnicu Pula, ali je dijete uslijed teškog zdravstvenog stanja i nepravovremenog liječenja preminulo.
Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Pola podnijelo je prijedlog sucu istrage Županijskog suda u Puli-Pola za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke", priopćili su danas.

Image
MRAČNA POZADINA TRAGEDIJE /

Roditelji preminulog dječaka pripadaju sekti; Prije dvije godine im se utopilo još jedno dijete

Image
MRAČNA POZADINA TRAGEDIJE /

Roditelji preminulog dječaka pripadaju sekti; Prije dvije godine im se utopilo još jedno dijete

'Tamburaju po cijele noći'

Podsjećamo, riječ je o strašnom slučaju zanemarivanja dječaka koji je pohađao pulsku gimnaziju, doznaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je 29. rujna primila dojavu iz pulske bolnice da je u poslijepodnevnim satima umrlo dijete. Mladić je bio u teškom zdravstvenom stanju, a majka djeteta pozvala je Hitnu pomoć dok je on već bio klinički mrtav, doznaje Glas Istre.

Obitelj je živjela u sklopu jedne vjerske zajednice, a susjedi potvrđuju da su bili "jako zatvoreni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O njima ne znamo gotovo ništa, jako su zatvoreni. Jedino se lani dogodila jedna situacija eskalacije nasilja, pa su o tome i pisale novine. Oni vam tamburaju po cijele noći, krenu već u četiri ujutro, a valjda su ta muzika i ples dio njihove religije. Čak su u utorak, dan prije dječakove smrti, svirali do kasno u noć", rekla je jedna susjeda za Glas Istre.

Guru kaže da se liječnička pomoć nije odbijala

Dječak je pronađen u zapuštenom prostoru velebnog zdanja u Škatarima, u ulici Put od Fortica, gdje je zajedno s roditeljima, braćom i sestrama živio kao dio zatvorene, neformalne i neregistrirane vjerske zajednice pod vodstvom samoprozvanog gurua Vladimira Radeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o hinduističkom hramu Sri Sri Radha Gopinath u Šikićima, a Radeka je predsjednik udruge Vaišnavsko društvo.

On je za Jutarnji list kazao da ni roditelji dječaka, kojima je tijekom subote određen istražni zatvor, ni on nisu bili upoznati da je tinejdžer bolestan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad nije bilo pitanja ni govora o tome da itko odbije liječničku pomoć. Dapače, čim je potrebno, treba se ići obratiti liječniku. A kako će se interpretirati, vidjet ćemo nakon liječničke obdukcije iako su liječnici rekli da je preminuo zbog dijabetesa", rekao je Radeka.

"Nitko nije pokušavao kod nas liječiti dijete na ayurvedski način i ne znam jesu li roditelji pokušali negdje drugdje ayurvedski liječiti dijete. No, ne znači da ako je ova tradicija iz Indije, da netko obavezno mora ići kod ayurvedskih liječnika. To nigdje ne stoji", nadodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj već imala tragediju

Navodno kontakta s vanjskim svijetom i susjedima nisu imali.

Dječak je imao dijabetes i vjerojatno upalu pluća, a zbog uskraćivanja liječničke skrbi, došlo je do pogoršanja njegovog stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova obitelj već je jednom imala tragediju. Naime, u kolovozu 2019. na jezeru Čingi-Lingi, utopilo im se tada 11-godišnje dijete, brat preminulog dječaka, a radilo se o nesretnom slučaju.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo