Roditelji i dalje traže da im djecu vode gasiti požare!

Sadašnji vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić, koji je u vrijeme kornatske tragedije bio zapovjednik prve smjene, kaže da se od kornatske nesreće koja se dogodila 30.

16.8.2011.
11:31
VOYO logo

Za tragediju, ali ne u punim razmjerima, Dukić je doznao kobnoga dana između 18 i 19 sati. Punu informaciju o tome što se tamo događalo nitko nije imao, jer Kornat nije bio dobro pokriven signalom mobilne telefonije niti je bilo radioveze. Na upit što se otad, dakle u četiri godine, promijenilo u sustavu vatrogastva, odgovara: Ništa.

Mnogima neprijatelj jer ne želi dati posao maloljetniku

"Sustav je ostao isti. I zakonska regulativa je ista iako je nakon treće obljetnice osnovano radno povjerenstvo za izradu novog zakona o vatrogastvu, ali je na tome sve stalo. Kad je riječ o slanju maloljetnika na požarište, danas se provode strože kontrole u DVD-ima kao i u slučaju sezonske radne snage, ali požare i dalje gase maloljetnici i mladi kad su ugrožene njihove kuće, okućnice, polja... Svjedočili smo tome i kod nedavnog požara u Grebaštici i drugim intervencijama", kaže Dukić za Vjesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad govorimo o angažmanu maloljetnika u ljetnim mjesecima po DVD-ima, mora se znati da smo mi, pogotovo ja osobno, mnogima neprijatelji jer ne želimo dati posao nečijem maloljetnom sinu i time priliku da nešto zaradi. Roditelji inzistiraju da im primimo djecu iako se radi o maloljetnicima", nastavlja Dukić.

'Postupio bih kao Slavica'

Osim toga, vatrogastvo i dalje muči razjedinjenost, jer nema jedinstvenog ustroja "po onoj da sve zapovijedi idu od glave do zadnjeg čovjeka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takav ustroj zahtijevao bi od svih sudionika puno više reda, rada i discipline, a to, očito svima ne odgovara. I danas radim u sustavu u kakvom je prije četiri godine radio Dražen Slavica. Sve su vatrogasne postrojbe pod ingerencijom jedinica lokalne samouprave, a ja sam zapovjednik županijske vatrogasne zajednice!? Bit je u tome da vatrogastvo mora funkcionirati poput vojske. Ne smije biti nikakvih lokalnih granica i zatvaranja u lokalne okvire kad se u njima ne može samostalno funkcionirati", bez dlake na jeziku kaže Dukić.

Dukić tvrdi i da se danas nađe u situaciji u kakvoj se prije četiri godine našao Slavica, postupio bi jednako: ljude bi na Kornat poslao helikopterom jer brodom do tamo treba više od dva sata. I sam je nedavno morao donijeti vrlo tešku odluku kamo usmjeriti snage jer je gorjelo na tri mjesta. "To je kao da igrate šah i na vama je da u pravom trenutku povučete pravu figuru", zaključuje Dukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201101310402006 arti-201103250228006 arti-201101190533006 arti-201105261014006 arti-201106010449006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo