Što prije to bolje / Roditelji često misle da im je dijete nadareno, ali se varaju: Primijetite li ovo kod svog djeteta, potražite pomoć

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Kada dijete kasni u usvajanju jezika, roditelji sami donose pogrešne zaključke i skloni su čekati da dijete sazrijevanjem preraste probleme

19.3.2021.
10:36
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

U posljednjih nekoliko godina odgojitelji i stručni suradnici u osječkim gradskim vrtićima primijetili su velik porast jezično-govornih teškoća u djece rane i predškolske dobi koji zahtijevaju upućivanje k stručnjaku - logopedu.

"Najčešći je razlog tomu i prekomjerna izloženost djece elektroničkim medijima te nam djeca češće progovaraju na engleskom jeziku dok još nisu usvojila materinji jezik. Često čujemo pri upisivanju djeteta u vrtić kako je roditeljima cilj da dijete progovori. Dječji vrtić pruža svakome djetetu poticajnu sredinu za razvoj svih njegovih potencijala, no odgojitelji nisu stručnjaci za razvoj govora djeteta. Oni mu pružaju dobar govorni model, no nisu osposobljeni za ispravljanje jezično govornih poteškoća djeteta", kazala je za Glas SlavonijeAna Mihaljević, pedagoginja DVO-a.

Dodaje, kada dijete kasni u usvajanju jezika, roditelji sami donose pogrešne zaključke i skloni su čekati da dijete sazrijevanjem preraste probleme. Kao najčešće zablude vezane uz kasnije progovaranja djeteta roditelji navode: "Dijete je samo lijeno, sve razumije, ali ne želi govoriti", "Progovorit će ono već, samo je malo tvrdoglavo"...

No takve tvrdnje djetetu čine veliku štetu jer upravo rano prepoznavanje, pojačano stimuliranje i rane intervencije sprječavaju nastanak poremećaja koji negativno utječu na cjelokupni djetetov razvoj.

Najučestaliji su govorni poremećaji u predškolskoj dobi poremećaji izgovora. "Oni mogu biti jako simpatični, smiješni i zanimljivi roditeljima i sredini. Neki se roditelji zavaravaju da će se takve pogreške ispraviti same od sebe odrastanjem", objašnjava pedagoginja Mihaljević.

Dječji vrtić Osijek za roditelje je na svojoj internetskoj stranici pripremio kalendar razvoja jezika sa simptomima odstupanja, s ciljem olakšavanja razumijevanja razvoja i prepoznavanja prvih znakova odstupanja kako bi se pravodobno mogla zatražiti pomoć. Također, tu se nalaze i preporuke literature za rad s djecom iz područja razvoja govora, kao i zanimljive igre za djecu koje mogu pomoći pri razvoju govora.

"Prvi je korak obratiti se pedijatru, koji izdaje uputnicu za logopeda", istaknula je stručnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo