Roditelje huligana treba oštro kažnjavati

Postojeći zakoni propisuju kazne za roditelje, no do sada su se pokazali samo kao mrtvo slovo na papiru.

7.3.2012.
10:29
VOYO logo

Ako recimo 17-godišnjak loptom razbije prozorsko staklo na školi ili nečiji automobil, njegovi će roditelji sasvim sigurno morati platiti nastalu štetu. Ali ako taj isti 17-godišnjak premlati svog vršnjaka, teško da će sud kazneno goniti roditelje. Naime, da bi roditelj mogao kazneno odgovarati za nedjelo svog djeteta, prema hrvatskim zakonima sud najprije treba dokazati da je problem nastao zato što je roditelj grubo zanemarivao svoje dužnosti zbrinjavanja ili odgoja djeteta.

Politika mora imati volju, a onda stvoriti uvjete najprije za društvenu, a onda i za materijalnu i kaznenu odgovornost onih koji čine takva djela.Ako se utvrdi da su tu istu djecu zanemarivali ili zlostavljali njihovi roditelji, državni odvjetnik može podići tužbu i roditelji mogu po članku 213. stavak 3. Kaznenog zakona biti kažnjeni čak i kaznom zatvora do 5 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon – mrtvo slovo na papiru

Slična je situacija i kad je riječ o Obiteljskom zakonu. On ne propisuje izravne sankcije, ali ako se procijeni da je delinkventsko ponašanje djeteta uzrokovano roditeljskim odgojnim propustima, mogu se prema roditelju poduzeti mjere obiteljskopravne zaštite: od upozorenja, nadzora nad roditeljskom skrbi, oduzimanja prava da živi s djetetom do lišavanja roditeljske skrbi. U praksi su spomenute odredbe tek mrtvo slovo na papiru. Malo se tko upušta u dokazivanje odgovornosti roditelja zbog zanemarivanja dužnosti prema djetetu, odnosno malo je tko spreman ući u, recimo, dokazivanje tvrdnje da je netko huligan zbog propusta nastalih u odgoju.

Predsjednica saborskog odbora za zakonodavstvo Ingrid Antičević Marinović za Vjesnik kaže da očekuje izmjenu normi koje ne mogu zaživjeti u praksi. U konkretnom slučaju, kaže, trebalo bi spomenutu normu olabaviti, jer je po spomenutom zakonu gotovo nemoguće dokazati kaznenu odgovornost roditelja, a onda je i primijeniti. Antičević Marinović slaže se s tvrdnjom da je u slučaju maloljetničkog nasilja zakazao sustav, odnosno da se stvara dojam da sustav štiti nasilnike, dok su žrtve ili potencijalne žrtve ostale na vjetrometini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Politika mora imati volju, a onda stvoriti uvjete najprije za društvenu, a onda i za materijalnu i kaznenu odgovornost onih koji čine takva djela", poručuje. Hrvatska je mnoge zakone Europske unije primijenila u svom zakonodavstvu, pa ne bi trebao biti ni problem ako postroži odredbe koje se tiču maloljetničkog nasilništva. Naime, u mnogim europskim zemljama roditelji kazneno odgovaraju ako njihovo maloljetno dijete počini teže kazneno djelo. U Italiji se tako roditelji čija djeca počine neki nasilan zločin suočavaju se s velikim financijskim kaznama zbog propusta u odgoju.

Svjetske agencije prije dvije godine prenijele su informaciju o novčanoj kazni za roditelje mladih silovatelja. Tako su majke i očevi petero dječaka koji su brutalno i više puta silovali jednu djevojku morali žrtvi platiti novčanu odštetu od ukupno 450.000 eura, i to zbog propusta u odgoju kojim su im izostavili usaditi "edukaciju u osjećajima i emocijama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo