SNIMKE IZ VUKOVARSKE BOLNICE KOJE ĆE VAM NATOPITI OČI SUZAMA: / Heroji liječnici, pod kišom granata, izveli su tisuću operacija

Image
Foto: HRT

Vukovarska Ratna bolnica postala je jednan od najpoznatijih simbola stradanja grada Vukovara.

18.11.2018.
16:57
HRT
VOYO logo

Krvavi civili, djeca, žene, nemoćni ranjenici, patnja, bol, katastrofalni uvjeti, ruševine, granatiranje, bombardiranje i opće beznađe koje će i najtvrdokornija srca slomiti i rasplakati, sve to se može vidjeti u rijetko viđenim snimkama koje je objavio HRT u kratkom dokumentarcu o jednom od najpoznatijih simobla stradanja grada Vukovara, vukovarskoj Ratnoj bolnici, danas poznatoj kao Opća županijska bolnica Vukovar.

JNA je granatiranje vukovarske Ratne bolnice, koja je od 2. svibnja zbrinjavala i ranjenike iz Borova Sela, započela 15. kolovoza 1991, a od 24. kolovoza bolnicu bombardiraju i zrakoplovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tri mjeseca opsade grada u bolnicu je zbrinuto 2.500 ranjenika i civila. Izvedeno je oko 1000 operacija, za vrijeme brutalnog svakodnevnog granatiranja.

Image
Foto: HRT

Prekršene sve Ženevske konvencije

Pritom, JNA i srpske paravojne postrojbe prekršile su sve Ženevske konvencije, a na dušu međunarodne zajednice ide što nije reagirala na molbe iz bolnice u kojoj nije bilo hrane, vode, struje, lijekova, sanitetskog materijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakog dana u bolnicu, koja je u napadu najgore stradala, pristizalo je između 20 i 60 novih ranjenika, uglavnom civila, žena, djece, a bilo čak i novorođenih beba. Uništena su gornja četiri kata, pa su korišteni samo prizemlje, podrum i atomsko sklonište.

Image
Foto: HRT

Katastrofalni uvjeti u bolnici

Na snimkama možete vidjeti u kakvom je katastrofalnom stanju bila bolnica. Uvjeti su bili grozni, nije bilo bolesničkih i šok soba, potrebnih lijekova, kao i krvnih derivata. Srećom, neki dobrovoljni davatelji davali su krv za ranjenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz atomsko sklonište najsigurniji je bio hodnik koji je povezivao staru i novu bolnicu. Uzduž hodnika bili su smješteni pacijenti na krevetima.

Image
Foto: HRT

JNA ne pušta konvoj Crvenog križa

11. listopada konvoj Crvenog križa trebao je izvući ranjenike, međutim JNA ga nije pustila u grad. Tek je 21. listopada novi konvoj uspio izvući 102 ranjenika. Napadi su se na bolnicu u međuvremenu nastavili. Prosječno je padalo nekoliko stotina granata dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 18. studenog kroz bolnicu je prošlo više od 4000 ranjenika.

A onda su, 19. studenog, u bolnicu ušli pripadnici JNA zatekavši oko 420 ranjenika i bolesnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogubljeni na Ovčari

Iz bolnice je odvedeno više od 260 branitelja i civila, među njima je bilo i 20 djelatnika bolnice. Pogubljeni su na Ovčari, gdje su iz masovne grobnice ekshumirani ostaci 200 osoba. 60 ljudi se još uvijek smatra nestalima.

Image
Foto: HRT

Rijetko viđene snimke teških trenutaka možete pogledati na internetskim stranicama HRT-a. Simbol stradanja Vukovara bila je i ostala vukovarska Ratna bolnica, a njezini su liječnici i medicinsko osoblje heroji humanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo