RIJEKE BUJAJU / Stiže vrhunac vodnog vala Une, proglašene izvanredne mjere. Čeka li nas još kiše?

U protekla 24 sata najviše kiše palo je na području sjeverne Hrvatske

12.3.2024.
12:38
VOYO logo

Hrvatskoj Kostajnici proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava. Vrhunac vodnog vala rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici očekuje se danas u poslijepodnevnim satima, izvijestili su iz Hrvatskih voda. Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan  za Danas.hr kazao je da je situacija u redu. "Raste vodostaj ali obaloutvrda ispunjava svoju svrhu", kazao je. No, ono što je vidljivo je da je rast Une jako usporio i raste po centimetar ili 2 po satu, dok je jučer rasla 15 ili 29 po satu.

Najviše kiše na području sjeverne Hrvatske

U protekla 24 sata najviše kiše palo je na području sjeverne Hrvatske (Varaždin 56 mm, Sljeme 52 mm, Krapina 50 mm, Bednja 47 mm). Ove količine kišnih oborina dovele su tijekom noći do porasta manjih i većih bujičnih vodotokova na području Zagrebačke (Lonjica, Zelina), Krapinsko-zagorske (Krapina, Sutla) i Varaždinske županije (Plitvica, Bednja), pri čemu su Zelina, Lonjica i Sutla dosegle razine za proglašenje redovnih mjera obrane od poplava, dok je rijeka Krapina na postaji Kupljenovo čak dosegnula malo iznad razine za uvođenje izvanrednih mjera obrane od poplava, izvijestili su iz Hrvatskih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Banovine palo je dodatnih 20-30 mm (Sisak 29 mm, Hrvatska Kostajnica 16 mm). Ove dodatne količine kišnih oborina utjecale su na porast manjih, ali i većih bujičnih vodotokova na području Sisačko-moslavačke županije (Kupa, Glina, Sunja). Za rijeku Sunju nakratko su tijekom noći proglašene i izvanredne mjere obrane od poplava. Vodostaji rijeke Gline i Kupe ipak nisu dostigli razine za proglašavanje mjera obrane od poplave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RASTE VODOSTAJ UNE /

Izvanredne mjere obrane od poplava u Hrvatskoj Kostajnici. Gradonačelnik: 'Brana radi svoje'

Image
RASTE VODOSTAJ UNE /

Izvanredne mjere obrane od poplava u Hrvatskoj Kostajnici. Gradonačelnik: 'Brana radi svoje'

Trenutačno stanje obrane od poplave

Izvanredne mjere:

Krapina - Kupljenovo; Una - Hrvatska Kostajnica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redovne mjere:

Krka - Knin; Lonja - Lonjica most; Sunja - Sunja; Sutla - Zelenjak; Zelina - Božjakovina; Spojni kanal ZLGČ - Poljanski Lug

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripremno stanje:

Bregana - Koretić; Glina - Široka Rijeka, Vranovina; Jadro - Majdan; Korana - Slunj uzvodni, Veljun, Velemerić, Karlovac; Kupčina - Lazina brana; Mala Neretva - Opuzen ustava nizv.; Plitvica - Vidovićev Mlin; Derivacijski kanal Črnec-Lonja - CS Lonja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pregledu vodostaja, situacija je ozbiljna na dijelu Spojni kanal ZLGČ - Poljanski Lug. Ozbiljno je bilo na području Krapina - Kupljenovo, no vodostaj je počeo padati. Situaciju s vodostajima možete pratiti OVDJE.

Image
Foto: Dalibor Bišćan
Image
Foto: Dalibor Bišćan

U Hrvatskoj Kostajnici proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava

Una u porastu

Vodostaji rijeke Une u porastu su od jučer ujutro. U posljednja 24 sata porasli su za gotovo 2,5 metara. Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u 8 sati iznosio je +381 cm i dalje je u laganom porastu, dok se vrhunac vodnog vala rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici očekuje danas u poslijepodnevnim satima na razini od +400 cm. Danas od 5 sati ujutro na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav funkcionira

U studenom prošle godine dovršen je sustav zaštite grada Hrvatske Kostajnice od velikih voda rijeke Une ukupne dužine 1.521,83 metra od čega je 540 metara montažno demontažnih barijera na dionici uz zaštićenu povijesnu jezgru grada. Inače, ovo je prvi put, naglašavaju iz Hrvatskih voda da se ovakav tip protupoplavnog montažno-demontažnog sustava koristi na području Hrvatske te će se pokazati u kojoj mjeri je doista efikasan i je li primjenjiv i za neke druge lokacije u Hrvatskoj.

Prema prognozi DHMZ-a danas će biti promjenjivo, u središnjim predjelima i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, a na jugu su mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom. Najmanje kiše očekuje se sjevernom Jadranu. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni, na istoku lokalno na udare i jak. Na Jadranu sjeverozapadnjak i bura, u Dalmaciji ponegdje s jakim udarima, na krajnjem jugu još ujutro jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 11 i 16 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra na istoku oblačno s kišom, drugdje djelomice sunčano i uglavnom suho, osobito na Jadranu u drugom dijelu dana. Ujutro je mjestimice magla. Vjetar većinom slab. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, u Dalmaciji i bura. Najniža jutarnja temperatura od 5 do 10, u Gorskoj Hrvatskoj niža, a najviša većinom između 12 i 17 °C.

POGLEDAJTE VIDEO: Pljuskovi i dalje, ali frontalni poremećaji odmiču dalje na istok

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo