europska prijestolnica kulture / Rijeka je danas centar kulture: Više od 70 programa na 40 lokacija za sve uzraste

Image
Foto: Riječanin/Mateo Levak

Podsjećamo, danas u užem središtu grada vlada nešto drugačiji režim prometa

1.2.2020.
10:16
Riječanin/Mateo Levak
VOYO logo

Rijeka se danas probudila kao Europska prijestolnica kulture! Iako službeni dio otvorenja programa Rijeka 2020 EPK slijedi u poslijepodnevnim satima u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana. pl. Zajca, Riječani već od jutra mogu uživati u 70-tak prigodnih programa na gotovo 40 lokacija!

Image

Godina Europske prijestolnice kulture: Riječani stazom dugom 232 metra krenuli iz prošlosti u budućnost

Image

Godina Europske prijestolnice kulture: Riječani stazom dugom 232 metra krenuli iz prošlosti u budućnost

Posebna regulacija prometa

Podsjećamo, danas u užem središtu grada vlada nešto drugačiji režim prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Besplatni gradski i prigradski autobusi, ulice zatvorene za promet, veliki tulum u središtu grada i jedinstvena Opera Industriale koja će se dogoditi u riječkoj luci, u subotu 1. veljače u centar Rijeke će, bez sumnje, privući tisuće ljudi na otvorenje Europske prijestolnice kulture, javlja Riječanin.

Bogat program

Jedan od najzanimljivijih programa je “Rijeka, koraci i vrijeme” koji se održava danas od 9.30 do 12 sati na Korzu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoću vremenske crte duge 232 metra posjetitelji ulaze u riječku povijest gdje uz pomoć vodiča upoznaju razna važna događanja iz tog vremenskog razdoblja.

Događaji su prikazani glumom, odgovarajućom scenografijom, natpisima i vizualima!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rijeka, koraci i vrijeme” program je koji u naravi predstavlja instalaciju, odnosno prikaz, kroki riječke povijesti u 20. stoljeću na brz, jednostavan i atraktivan način – na Korzu, pješačkoj žili-kucavici grada Rijeke!

Povijest, odnosno društveno politička događanja u gradu Rijeci u 20. stoljeću su iznimna u svakom smislu, jedinstvenosti, intenzitetu, “gustoći”, tragediji, dinamici… možda je najbolje referirati se na opisni naziv romana “Vježbanje života” Nedjeljka
Fabria koji je roman opisao kao kronisteriju izvodeći taj izraz iz riječi kronologija i histerija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogled na političku kartu riječke regije u proteklih stotinu godina otkriva da je na tome dijelu Hrvatske postojalo čak 10 država.

Riječanin rođen 1913. koji je poživio do 1991. godine bio je stanovnik Austro-Ugarske Monarhije, Države Slovenaca, Hrvata i Srba, Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, Talijanske uprave za Kvarner, Slobodne Države Rijeke, Kraljevine Italije, Kraljevine
Jugoslavije, Trećeg Reicha, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, poantu ove izložbe/instalacije u sklopu programa otvorenja Rijeke EPK nisu shvatili neki pojedinci koji su na društvenim mrežama potaknuli histeriju kontra jednoga od izložaka, što je rezultiralo djelomičnim uništenjem izloška na Korzu.

U Arheološkom parku, na Čajnom i Kazališnom trgu te Korzu i drugim lokacijama odvijaju se koncerti, performansi i plesne točke. Zanimljivo je bilo u riječkoj ribarnici gdje je kupce iznenadio nastup Vokalnog studija Rijeka s galerije ribarnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U popodnevnom i večernjem programu su najavljeni uglavnom koncerti i nastupi DJ-a. Tako će na Titovom trgu, odnosno na Contu, u prigodno postavljenom šatoru biti koncerti jazz i improvizirane glazbe i svirke nekoliko riječkih bendova, a orekstar će u defileu središtem grada odati počast Ludwigu van Beethovenu povodom 250 godina rođenja izvedbom njegovih djela.

Vrhunac događanja bit će izvedba "Opere industriale" u riječkoj luci u 19.30 sati s više od 130 izvođača. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U riječkom MMSU otvorena izložba "S kolekcijom" Davida Maljkovića

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU) u petak, dan prije svečanog otvaranja godine Europske prijestolnice kulture, otvorena je izložba " S kolekcijom " suvremenog hrvatskog umjetnika Davida Maljkovića s međunarodnom karijerom, rodom iz Rijeke.

 Središnji dio izložbe je prostorno-specifična intervencija u kojoj Maljković dio fundusa MMSU postavlja u izložbeni prostor muzeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba "S kolekcijom", zamišljena je kao zajednički rad i interakcija s drugim umjetnicima mlađe generacije. Tako je Dora Budor izvela intervenciju na pročelju zgrade MMSU, prema Krešimirovoj ulici, obojivši je u potpunosti u crvenu boju.

Naziv intervencije je "There’s something terrible about reality and I do not know what it is. No one will tell me", što je izravna asocijacija na Antonionijev film "Crvena pustinja". Kako je rekao Maljković tijekom otvaranja, izdvojiti zgradu muzeja iz okoliša na ovaj način bila je nužnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba unutar izložbe "S kolekcijom" je "Muzej kristalne lubanje" Nike Mihaljevića u jednoj od prostorija MMSU. On na taj način proučava mitološke narative u popularnoj kulturi, inspirirane fenomenom kristalne lubanje koja je dugo smatrana misterioznim moćnim objektom iz daleke prošlosti, a kasnije se utvrdilo da je suvremeni proizvod.

 Kustosica izložbe Ivana Meštrov navela je da Maljković u svojem radu često koristi izložbe kao sirov materijal i otvoreni proces te u njima ugrađuje reminiscencije svojih prijašnjih radova. Ovo je prvi put da se sveobuhvatnije bavi javnom kolekcijom, koja nije izravna refleksija njegova likovnog izražavanja, rekla je. No, dodala je, MMSU je važan za njegov razvoj kao umjetnika jer je to bilo okruženje njegovih umjetničkih početaka 90-tih godina prošloga stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 David Maljković je istaknuo da je ova izložba zajednički rad njega i nekoliko mlađih umjetnika, među kojima su Dora Budor i Niko Mihaljević, ali i Nore Turato koja će u suradnji s Theom de Canzianijem na specifičan način interpretirati građansku zbirku Brlić-Mažuranić u Villi Ružić na Pećinama u Rijeci, te drugih umjetnika i studenata.

Naime, rekao je, izložba u sadašnjem obliku je samo inicijacija, a punu formu će zadobiti tijekom sva tri mjeseca dok bude otvorena. U sklopu izložbe djeluje "Bar kod Čarlija", kojeg vodi Damir Čargonja Čarli, jedan od važnijih aktera društvene i umjetničke scene 90-tih u Rijeci, rekao je Maljković. Od osoba koje su bile važne za njegove formativne godine u Rijeci istaknuo je i profesora Žarka Violića, nekadašnjeg kustosa MMSU Branka Cerovca, aktera klupske scene Igora Rukavinu. Oni će sudjelovati u razvoju izložbe do njezina zatvaranja 20. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić izrazila je zadovoljstvo što je baš Maljkovićeva izložba "pretpremijerni" pogram EPK. Očekuje nas godina prepuna događanja, rekla je.  Višnić je naglasila da je Rijeka dobila titulu zbog vrhunskog kulturnog i umjetničkog programa. "Rijeka je svoju moć prihvaćanja stekla kroz bogatu povijest. Primjerice, u posljednjih stotinu godina grad i njegovi stanovnici živjeli su u sedam različitih država, a to je rijetkost u svjetskim razmjerima",rekla je.

Izložbu je formalno otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Ocijenio je da je MMSU bio i ostao važna točka suvremene umjetničke prakse. Pokazao je da je prethodnica ušavši prvi u kompleks Benčić, tada ruševan, a danas veliko gradilište, rekao je Obersnel. Ovom izložbom i intervencijom obojenog pročelja postaje novi znak u urbanom okruženju, manifestacija suvremene umjetnosti, istaknuo je gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujući Maljkoviću i drugim umjetnicima koji će sudjelovati u programu EPK Rijeka postaje vidljiv dio Europe i svijeta", zaključio je Obersnel.

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo