Rijeka građanima nudi mogućnost koju su uvele napredne svjetske metropole

Urbani vrtovi svojevrsni su odgovor gradskog stanovništva na ponudu nezdrave hrane, ali i pokušaj spašavanja kućnog budžeta od sve većih cijena na tržnicama i u trgovinama.

3.3.2014.
9:30
VOYO logo

Udruga Zona 00 dobila je na korištenje bez naknade i na rok od godinu dana poljoprivredno zemljište površine od 2.500 metara četvornih, sjeverno od riječke zaobilaznice. Inače, prema važećem cjeniku, metar četvorni, piše Novi list, za jedno takvo zemljište iznosio bi dvije kune.

Osim populariziranja zdrave prehrane (što je bio uzrok pokretanja vrtova u Engleskoj), postoje primjeri da se negdje na zajednički uzgoj voća i povrća stanovništvo odlučilo iz puke nužde – zbog gladi i neimaštine. To se dogodilo na Kubi, te u nekim dijelovima SAD -a. U posljednje vrijeme popularni su i pokretni urbani vrtovi, stoga nije rijetkost da se rajčice ili tikvice uzgajaju primjerice na krovu autobusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrt će se sastojati od nekoliko dijelova

U Europi ovakve projekte podržavaju predstavnici lokalne vlasti (dok korisnici plaćaju neku simboličnu naknadu), dok se preko bare često za tu svrhu javne parcele 'skvotiraju'. Gdje gladi nema; ovakvi sadržaji osim što ukazuju na dobrobiti prakticiranja vrtlarstva, postaju središta primjene niza aktivnosti i društvenih susreta.

Budući riječki vrt sastojat će se od nekoliko dijelova, odnosno tzv. zona. Prva zona predstavljat će zajednički prostor za sve korisnike vrta – alatnica (vrtna kućica). Druga zona podudara se s najplodnijim dijelom zemljišta i u potpunosti će biti stavljena u funkciju uzgoja hrane kroz zajedničke edukativno-eksperimentalne gredice. U trećoj zoni uzgajat će se grmoliko bobičasto voće, njegovat će se i postojeće samoniklo bilje. Voćke će biti sađene u trećoj zoni. http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Nova-ponuda-u-Rijeci-Mozete-dobiti-svoj-kvadrat-za-kopanje-i-sadnju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo