RIJEČANI U ČUDU: / Zašto u centru grada stoji hrpa sijena? Ne, nisu stigli farmeri i poljoprivrednici nego se radi o kulturi

Image
Foto: Rijecanin.hr

Možda sijeno nije vezano za ruralnost, ali definitivno jest za umjetnost

8.1.2020.
22:13
Rijecanin.hr
VOYO logo

Riječani i posjetitelji Grada koji teče ostali su začuđeni stogom sijena koje se našlo u samom centru. Riječ je o sijenu koje je niknulo na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske, a za sve one koji su mislili da su Rijeci u posjetu došli poljoprivrednici i farmeri imamo loše vijesti. Možda sijeno nije vezano za ruralnost, ali definitivno jest za umjetnost!

Image
Image
Image

Kako piše Riječanin.hr, radi se o privremenoj skulpturi od sijena koja označava početak žetve u godini Europske prijestolnice kulture. Autor privremene skulpture "Stog sijena" je Ivan Kožarić, jedan od najpoznatijih hrvatskih kipara. Ova umjetnička sjenovita instalacija u centru će stajati do početka veljače, a u postavljanje ove skulpture organizirao je Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci uz potporu obitelji Kožarić te podršku Čistoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o iteraciji instalacije koja je prvi put postavljena u Dubrovniku ispred Kneževa dvora tijekom izložbe "Otok" 1996. godine. U Rijeci se ovaj rad predstavlja kao prva u nizu umjetničkih intervencija u javnom prostoru u sklopu projekta "Izvrnuti džep". U tom projektu kustosi i umjetnici preobražavaju i personaliziraju urbane lokalitete dok istovremeno integriraju umjetnost u rutinu svakodnevice s naglaskom na pitanja gostoprimstva i tolerancije, piše portal Riječanin.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo