IZVJEŠĆE DRŽAVNE REVIZIJE / Kao 'pijani bogataši': Revizori šokirani jer je rastrošna državna agencija trošila milijune kuna

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Poslovanje u značajnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i drugim propisima, poručili su revizori koji su otkrili cijeli niz nepravilnosti

16.5.2017.
8:39
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Izvješće Državne revizije o poslovanju Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) pokazalo i otkrilo niz nepravilnosti u poslovanju te agencije. Revizija je provedena od 10. listopada 2016. do 21. travnja 2017., potpisala ju je Vesna Kasum, pomoćnica glavnog državnog revizora, a odnosi se na 2015. godinu. Mišljenje revizije po HANDU je porazno te glasi: "Poslovanje u značajnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i drugim propisima", piše Slobodna Dalmacija.

Zbog brojnih nepravilnosti u radu protiv vodstva HANDE, odnosno njenog ravnatelja Srđana Vlaovića koji je tu funkciju napustio prije nešto više od mjesec dana, podnesena kaznena prijava. Podnio ju je Zdeslav Matić, imenovani vršitelj dužnosti ravnatelja te agencije zadužene za formiranje, održavanje i prodavanje obvezne zalihe nafte i naftnih derivata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među brojnim nepravilnostima jesti  ovaj - HANDA je pri stalnom arbitražnom sudu Hrvatske gospodarske komore pokrenula dva postupka protiv JANAF-a, tužbeni su to bili zahtjevi radi neizgrađenih a dogovorenih skladišta u Omišlju i na zagrebačkom Žitnjaku u ukupnom iznosu od 5.160.000 eura. JANAF je odgovorio milijunskim protutužbama, a na koncu je presuđeno da nitko nije kriv, tužbe su odbijene. Obje strane morale su platiti troškove postupka.

HANDU je to stajalo 1.837.362 kune (za odvjetničke usluge otišlo 1.592.000 kuna), pri čemu je revizore šokirala spoznaja da čelnici HANDE uopće nisu iskoristili mogućnost mirnog rješavanja spora pred Povjerenstvom za poticanje alternativnog i izvansudskog rješavanja sporova, piše Slobodna Dalmacija. Što je zanimljivije HANDA i JANAF imaju istoga vlasnika - državu - i HANDA je ujedno i dioničar JANAFA-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedeći biser, piše Slobodna Dalmacija, jest da je HANDA od studenoga 2014. do sredine ožujka 2015. istovremeno plaćala naknadu za korištenje spremnika i u Zadru i na Žitnjaku.

Iako je plan bio da Zadar posluži samo dok se na Žitnjaku ne dovrši izgradnja novog spremnika. No, HANDA je nastavila plaćati oba spremnika. Za Zadar je u tom razdoblju plaćeno 3.848.481 kunu, a kada se tome pridodaju Žitnjak i PDV dobije se ukupnih 6.328.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HANDA ima sedam zaposlenika i jedno vozilo, međutim, već godinama plaća od tri do pet parkirnih mjesta. Revizija navodi kako je od prosinca 2012. do studenoga 2014. za tri parkirna mjesta plaćeno 163.200 kuna, dok je istovremeno sklopljen ugovor i s Gradom Zagrebom za još dva parkirna mjesta za što je izdvojeno dodatnih 211.200 kuna.

Zaposlenicima HANDE, njih sedam, na raspolaganju je 468 kvadrata po prvotno ugovorenoj cijeni od 17 eura za četvorni metar. U opremu prostora, koji  godišnje košta oko 600.000 kuna, uložili su 326.00 kuna što su propustili staviti u ugovor o zajmu, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo