skupi izravni pregovori / Revizijska agencija otkrila nepravilnosti: studentske domove obnovio Todorić, financirala EU, a sve ipak plaćaju građani?

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Agencija koja radi reviziju tog projekta navodno je otkrila nepravilnosti pri ugovaranju izvođača tog posla te se sprema zatražiti povrat svih 220 milijuna kuna

18.1.2018.
10:22
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ovih dana završava revizija projekta obnove studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu, koji je s 220 milijuna kuna financiran iz fondova Europske unije. Agencija koja radi reviziju tog projekta navodno je otkrila nepravilnosti pri ugovaranju izvođača tog posla te se sprema zatražiti povrat svih 220 milijuna kuna. Teret otplate vjerojatno će pasti na leđa poreznih obveznika, piše tportal.

Naime, tvrtka Projektgradnja radila je obnovu domova koja je pak u vlasništvu Agrokora Ivice Todorića, s time da je u ovom trenutku pod izvanrednom upravom Ante Ramljaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studentski centar je kao investitor otvorio postupak javne nabave na vrijeme, no čini se kako su "progutali mamac" domaćih građevinara koji često nalaze zakonske smicalice kako bi naručitelja prisilili na pomicanje roka za otvaranje ponuda, čime ih se dovodi u vremensku stisku da bi ga natjerali da prihvati ponuđeno.

Svaki mjesec odgode značio je 1,8 milijuna kuna troška za roditelje studenata i državni proračun. Na kraju je javni natječaj poništen, te je posao dobila Todorićeva tvrtka nakon izravni pregovora. Posao je bio vrijedan 285 milijuna kuna, a razlika je podmirena od strane Ministarstva znanosti i Fonda za energetsku učinkovitost.č

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tportalovim izvorima, Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA) pronašla je nepravilnosti kod izravnih pregovora, koji su opravdani u jako specifičnim projektima i okolnostima.

Tportalov izvor kaže kako su revizori iz ARPA-e ustvrdili da nije bilo opravdanja da se ide u izravni pregovarački postupak, već u običnu javnu nabavu, zbog čega će od SAFU-a zatražiti stopostotnu korekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijedna nadležna institucija ne može ništa komentirati dok revizija traje.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo