REUTERSOVA ANALIZA: / Odnosi Srbije i Hrvatske na najnižoj su razini dosad, nekoliko je razloga za to...

Image

Odnosi Beograda i Zagreba na najnižoj su razini od okončanja sukoba 1995. godine.

7.9.2016.
15:54
VOYO logo

Slučaj Čede Čolovića (57), koji je na zatvorsku kaznu osuđen nakon sporazuma o priznanju kaznenog djela, posljednji je u nizu "prebacivanja loptice" između Beograda i Zagreba, piše britanska agnecija navodeći kako je Čolovićevo uhićenje u Hrvatskoj viđeno kao odgovor na hrvatske poteze uoči nedjeljnih izbora, u kojima se pokušalo rehabilitirati neke figure iz prošlosti koje su za Srbiju kontroverzne.

Reuters podsjeća da su među tim potezima Hrvatske rehabilitacija Alojzija Stepinca i podizanje spomenika Miri Barešišću, koji je 1971. godine u Stockholmu ubio veleposlanika Jugoslavije u Švedskoj Vladimira Rolovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, osvrćući se na slučaj Čolović, agencija donosi i izjavu neimenovanog dužnosnika srbijanske Vlade prema kojoj je Čolović tijekom ispitivanja priznao da ga je 1999. regrutirala hrvatska špijunska agencija.

"Čolović je rekao da je prikupljao informacije o bivšim jugoslavenskim vojnim časnicima koji su se borili u Hrvatskoj devedesetih godina, a za to je dobio imunitet od progona, kao i da je za to bio plaćen", rekao je taj dužnosnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanska agencija također ističe kako hrvatske vlasti negiraju suradnju sa Čolovićem. Nadalje, piše kako pogoršanje odnosa Hrvatske i Srbije prijeti planu Bruxellesa koji želi navesti zemlje nastale raspadom Jugoslavije da krenu dalje putem europskih integracija, jer Hrvatska kao članica Unije može blokirati i usporiti napredak Srbije prema članstvu.

"Slučaj Čolović je bio u potpunosti nepotreban u ionako vrlo napetim odnosima Hrvatske i Srbije... I ako je riječ o situaciji 'oko za oko', onda je to i vrlo jadan potez", prokomentirao je analitičar Miloš Damjanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo