PRIPREME ZA IZBORE / Restart koalicija! Bernardić otkrio tko će biti kandidat za premijera 'Stožera za obranu od HDZ-a'

Restart koalicija zasad okuplja: SDP, HSS, HSU, GLAS i SNAGA-u, ali lista partnera još nije zaključena

9.5.2020.
20:27
VOYO logo

Iako još ne znamo datum parlamentarnih izbora, pripreme su počele. Predstavljena je lijeva koalicija nazvana Restart. Zasad ju formiraju: SDP, HSS, HSU, GLAS i SNAGA, ali lista partnera još nije zaključena. Imaju li Vladu u sjeni ne otkrivaju, ali dogovorili su se tko će biti kandidat za premijera.

Nakon samostalnog izlaska na europarlamentarne izbore, u borbu za državnu vlast SDP kreće sa starim partnerima i Snagom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska u zadnje četiri godine nije napravila ni jednu jedinu reformu, što izlazak iz ove krize čini puno dužim i mukotrpnijim. Ova kriza je samo privremeno sve probleme naše zemlje stavila u drugi plan", kazao je na predstavljanju koalicije u subotu predsjednik SDP-a Davor Bernardić

Image
KORONAIZBORI PRED VRATIMA /

HDZ: 'Potrošeni plagijatorski kvartet nudi restart Hrvatske, stvarno je 'MRAK'

Image
KORONAIZBORI PRED VRATIMA /

HDZ: 'Potrošeni plagijatorski kvartet nudi restart Hrvatske, stvarno je 'MRAK'

"Želim nam svima pamet u glavu"

Nova koalicija najavljuje reformu pravosuđa i javne uprave, smanjenje broja ministarstava, gradova i općina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima dovoljno iskustva, dovoljno znanja, dovoljno struke i dovoljno političkih borbi iza sebe da može Hrvatsku napokon pokrenuti", kazao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak

"Želim nam svima pamet u glavu. Zasučimo rukave i neka Stožer za obranu Hrvatske od HDZ-a počne s radom", kazala je predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potrošeni plagijatorski kvartet"

Objava koalicije izazvala je reakciju HDZ-a na njihovom Facebook profilu. "Potrošeni plagijatorski kvartet nudi restart Hrvatske. Ako je i od Bernardićeva SDP-a, previše je! Žele potpuno novi početak za Lijepu Našu. Domovinski rat, NATO, EU, uspjeh u borbi protiv korone... Sve to treba restartati, pod njihovim vodstvom", napisali su iz HDZ-a.

Restart koalicija imena ministara s kojima bi preuzela vlast još nema. Ne otkrivaju ni ključ po kojem će se ljudi raspoređivati na listama. Sve to, kao i konkretan program objavit će, kažu, nakon što se raspišu izbori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić premijerski kandidat

No, tko će biti kandidat za premijera, dileme nema.

"Predsjednik najjače opozicijske stranke. Stranke koja dobije najviše mandata nakon parlamentarnih izbora u koaliciji ili bez nje je kandidat za predsjednika Vlade. Tako je bilo uvijek, tako će biti i sada", kazao je Bernardić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastav koalicije Restart još nije kompletan. Očekuje se još pridruživanje IDS-a i još nekolicine nezavisnih lokalnih političara poput međimurskog župana Matije Posavca i bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo