PRESEDANSKA PRESUDA / Reportera RTL-a Ivana Žadu sud nepravomoćno osudio na 4 mjeseca zatvora uvjetno godinu dana zbog snimanja Josipa Đakića

Image
Foto: RTL

Sutkinja Jasna Delić-Janković nije prihvatila argument obrane da je u konkretnom slučaju bila riječ o javnom interesu i da prema stavku 4. članka 143 Kaznenog zakona stoga nema kaznenog djela

6.11.2019.
22:14
RTL
VOYO logo

Iskusni reporter RTL-ove Potrage Ivan Žada poslijepodne je na Općinskom sudu u Virovitici nepravomoćno osuđen na 4 mjeseca zatvora uvjetno uz rok kušnje od godinu dana zbog neovlaštena zvučnog snimanja saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Đakića. Sutkinja Jasna Delić-Janković nije prihvatila argument obrane da je u konkretnom slučaju bila riječ o javnom interesu i da prema stavku 4. članka 143 Kaznenog zakona stoga nema kaznenog djela. 

Slučaj zbog kojeg je, prema javno dostupnim podacima, jedan novinar prvi put u Republici Hrvatskoj osuđen zbog kaznenog djela neovlaštenog snimanja i to tako rigoroznom kaznom – dogodio se još u listopadu 2018. godine.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo je sin Josipa Đakića, Ivan Đakić, za šankom jednog kafića u prisutnosti više svjedoka zaprijetio premlaćivanjem Ivanu Žadi i poručio da će, ako treba - otići i u zatvor, a sve zbog Žadina novinarskog rada i pisanja o njegovu ocu – moćnom političaru i saborskom zastupniku HDZ-a. U drugom odvojenom suđenju, na istom Općinskom sudu u Virovitici - Ivan Đakić zbog toga je u lipnju ove godine nepravomoćno i osuđen na sedam mjeseci uvjetno, zajedno s još jednim kaznenim djelom - na ukupno 11 mjeseci uvjetnog zatvora. 

A nakon te prijetnje zbog koje je kasnije Ivan Đakić nepravomoćno osuđen, Ivan Žada, zabrinut za svoju sigurnost, nazvao je telefonom njegova oca Josipa Đakića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavio mu se kao novinar i pokušao s njim porazgovarati o prijetnjama njegova sina, a dio je kasnije prepričao na svom Facebook profilu i u razgovoru s nekim kolegama iz drugih medija. Nikad, do dan danas – nije objavljen audiozapis snimljenog razgovora u kojem saborski zastupnik komentira prijetnje zbog kojih je njegov sin nepravomoćno osuđen i u kojem psuje Ivana Žadu. 

RTL-ov reporter će se na presudu žaliti nakon što u roku od 15 dana primi i pisano obrazloženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A zbog istog kaznenog djela iz čl. 143 Kaznenog zakona taj isti Sud u Virovitici sudio je još jednoj novinarki, danas reporterki Potrage Danki Derifaj. No u njezinu slučaju Sud je donio odluku da je javni interes pretežniji od interesa zaštite privatnosti druge strane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo