'OGRANIČENE CIJENE OGRANIČILE PONUDU' / Reporter Direkta krenuo u inspekciju najvećih trgovačkih lanca, pa naišao na zanimljiv slučaj s mrkvom

Ministar socijalne politike Marin Piletić na pitanje je li Vlada na ovaj način ograničenim cijenama, ograničila i ponudu kazao je - 'sasvim sigurno mislim da to nije slučaj'

20.9.2023.
23:41
VOYO logo

Reporter RTL Direkta Ivan Skorin krenuo je u inspekciju. Obišao je najveće trgovačke lance i uvjerio se da su ograničene cijene ograničile ponudu, javlja Danas.hr. U četiri trgovačka lanca nema drame - nema nestašice, primjerice, mrkve koju je Vlada zamrznula na 0,8 centi. Prema Vladinim mjerama, zamrznuta je cijena kilograma mrkve u rinfuzi na 0,89 centi, dok je RTL-ov reporter kupio mrkvu pakiranu za 1,49. Onih u rinfuzi baš nema.

"Ova Vladina odluka je došla relativno neočekivano i potrošnja im je porasla nekoliko stotina posto i odjelima nabave je teško pretpostaviti koliko će se toga trošiti", objasnio je stručnjak za maloprodaju Dragan Munjiza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'To će za nas biti veliki udarac' /

Vlasnica trgovine u Zagrebu: 'Dobavljači su najavili dizanje cijena od 5 do 10 posto... tu će kupci najviše gubiti!'

Image
'To će za nas biti veliki udarac' /

Vlasnica trgovine u Zagrebu: 'Dobavljači su najavili dizanje cijena od 5 do 10 posto... tu će kupci najviše gubiti!'

Upravo zato, na adrese svih većih lanaca stigao je upit - jesu li ovaj tjedan neke artikle izbacili iz ponude i, ako da, koje.

"Tommy tijekom ovog tjedna nije iz prodaje povlačio niti jedan proizvod s ograničenom cijenom", odgovorili su. A isto to kazali su iz Konzuma, Lidla i Studenca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svoju robnu marku trgovac sam kontrolira'

"U pojedinim prodavaonicama dogodilo se da su kupci kupovali poveće zalihe navedenih proizvoda te je moguće da ih na određenim lokacijama privremeno nije bilo", otkrili su iz Studenca. Iz DM-a su kazali da nisu povukli ni jedan proizvod s polica, no upozorili su da na dostupnost proizvoda može utjecati to što je nabavna cijena nekih proizvoda viša.

Trgovci su potvrdili da su građani pohrlili u kupovinu ograničenih proizvoda. Ministar socijalne politike Marin Piletić, na pitanje je li Vlada na ovaj način ograničenim cijenama, ograničila i ponudu kazao je - "sasvim sigurno mislim da to nije slučaj", no u trgovini zadnja tri dana nije bio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pojedinim trgovačkim lancima RTL-ova inspekcija uočila je da se prodaju jogurti, jaja i drugi artikli samo njihove robne marke. A Munjiza smatra da je to logično. "Svoju robnu marku trgovac sam kontrolira, ima je na zalihi u skladištu, dakle, tu je najlakše reagirati", istaknuo je.

Ipak, važno je naglasiti da su zamrznuta samo određena pakiranja proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo