huoj / Rektoru Damiru Borasu dodijeljen Šipak godine za Antikomunikatora godine

Image

'U svojim rijetkim izjavama i češćim priopćenjima radije je manipulirao činjenicama i negirao drugima pravo na javni govor'

21.2.2017.
13:07
VOYO logo

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras proglašen je Antikomunikatorom godine. Odlučio je to stručni žiri 10. dodjele nagrada Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Nagradu za Antikomunikatora godine žiri dodjeljuje osobi koja se u protekloj godini istaknula primjerima loše javne komunikacije. Nagrada je uvedena kako bi se prepoznali primjeri loše komunikacijske prakse osoba koje svojim položajem i komunikacijom imaju velik utjecaj na hrvatsko društvo. U razmatranju dodjele nagrade žiri posebno analizira osobe koje svojim položajem u društvu mogu komunikacijom utjecati na razvoj bitnih tema, pitanja, problematika i događaja. Nagrada je popularno nazvana Šipak godine kako bi se, uz ozbiljnu analizu i kritiku, jednim ležernijim tonom ukazalo na to kako nedostatak kvalitetne komunikacije može loše utjecati ne samo na društvenu komunikaciju, nego i posljedično na razvoj događaja u hrvatskom društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od akademski istaknutih građana, a posebno rektora Sveučilišta u Zagrebu kao čelnog čovjeka najvećeg i najuglednijeg sveučilišta u Hrvatskoj, očekuje se da u svakoj prilici komuniciraju jasno, argumentirano, staloženo i s poštovanjem prema svim dionicima. Rektor je u mnogim situacijama prošle godine imao priliku dokazati da kao bivši dekan, prodekan i profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu vlada znanjima i vještinama komunikacije koje se uspješno podučavaju na mnogim kolegijima raznih studijskih smjerova na tom fakultetu. Nažalost, ne samo da nije ispunio očekivanja zainteresirane javnosti, već je u mnogim prilikama svojim načinom komunikacije i svojim porukama te ponašanjem u komunikaciji pokazao da nije sposoban ispuniti očekivanja. Od istaknutog akademskog građanina koji u svojoj domeni odlučivanja ima sudbinu desetaka tisuća studenata na više obrazovnih razina očekuje se zrelost nastupa u javnosti. Ono što je zainteresirana javnost dobila, bili su: loša i manipulativna retorika, nepripremljeni javni nastupi, pokušaji organičavanja slobode komunikacije, izostanak aktivne, stručne i staložene komunikacije u pitanjima od javnog interesa, izostanak jasne i odlučne javne reakcije u slučaju vrijeđanja i napada na profesore i studente Filozofskog fakulteta.

U svojim rijetkim izjavama i češćim priopćenjima radije je manipulirao činjenicama i negirao drugima pravo na javni govor. U trenutku kad je imao kriznu situaciju, rektor se ponašao upravo suprotno svim dobrim pravilima komunikacije u krizi. Usput, uporno je ignorirao društvene mreže kao bitan kanal komunikacije svojih bitnih dionika – studenata, profesora, alumnija i stručne javnosti, navodi se u obrazloženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Žiri Grand PRix HUOJ-a razmatrao je nekoliko kandidata za Antikomunikatora godine, redom iznimno istaknute osobe iz nekoliko društvenih djelatnosti. Pažljivo smo analizirali njihove javne nastupe i raspravljali o njihovoj komunikaciji u kontekstu društvenog utjecaja. Rektor je uspio Sveučilište, kao željeni rasadnik buduće intelektualne elite Hrvatske pretvoriti u jednu od najzatvorenijih javnih organizacija, nametnuti propagandističku retoriku, zavaditi društveno-humanističke znanosti s prirodoslovnima i inženjerskima, poticati atmosferu zabrane javnog govora i javno pozivati na stigmatizaciju onih koji misle drugačije. Funkcija rektora, nekad iznimno poštovana, danas je reducirana na predmet satire i kritike, velikim dijelom upravo zbog komunikacijske nesnalažljivosti najodgovornije osobe Sveučilišta. Predvodnik akademske elite i mladosti najvećeg hrvatskog sveučilišta dokazano je pokazao sve antikomunikacijske karakteristike našim sadašnjim i budućim nositeljima akademskih titula. I zato – zaslužuje Šipak,“ izjavila je predsjednica žirija nagrade Grand PRix HUOJ-a Daria Mateljak.

Hrvatska udruga za odnose s javnošću poziva rektora Borasa da preuzme svoju nagradu na svečanosti dodjele nagrada Grand PRix. S obzirom da je jedan od ciljeva Hrvatske udruge za odnose s javnošću promicati i obrazovati u području odnosa s javnošću i komunikacije, žiri razumije da javne osobe mogu griješiti u komunikaciji tijekom obnašanja svoje odgovorne funkcije. Zato je Hrvatska udruga za odnose s javnošću spremna ponuditi ovogodišnjem laureatu rektoru Borasu nekoliko sati besplatnog savjetovanja vrhunskih stručnjaka iz područja komunikacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo