REKTOR ZATVORIO VRATA: / Boras ne pušta novinare 17 redakcija na važnu sjednicu Senata Sveučilišta

Image
Foto: PIXSELL

I ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je Sveučilište da sjednicu Senata otvori za javnost jer se, rekla je, ne radi se samo o izboru koji je važan za Senat,

16.2.2018.
13:16
PIXSELL
VOYO logo

Kandidati za rektora Sveučilišta u Zagrebu predstavljaju u petak na izvanrednoj sjednici Senata toga najvećeg hrvatskog sveučilišta svoje programe ali, u skladu s odlukom sveučilišne uprave, to se događa iza zatvorenih vrata što je suprotno dosadašnjoj izbornoj praksi.

Čak sedamnaest medijskih redakcija zatražilo je odobrenje za praćenje današnje sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu, no rektor Damir Boras ostao je neumoljiv i to nije dopustio. Svoje programe iza zatvorenih vrata predstavljaju jedina dvojica kandidata za rektora, Boras i Damir Bakić, profesor na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu. I sam Bakić zatražio je da sjednica Senata bude otvorena za javnost, međutim novinari su obaviješteni da će nakon završetka sjednice biti održana konferencija za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ministrica traži da sjednice budu otvorene

Tim povodom oglasila se i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvavši Sveučilište da sjednicu Senata otvori za javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne radi se samo o izboru koji je važan za Senat, nego i za cijelu Hrvatsku. Najveće sveučilište u Hrvatskoj osim ogromnog potencijala ima i jasnu javnu odgovornost. Apeliram da sjednice budu otvorene i da javnost ima pristup informacijama", rekla je Divjak, a prenosi N1.

Član Senata prof. dr. Gvozden Flego izjavio je novinarima prije početka sjednice da je riječ o presedanu za Sveučilište te da "nikako ne može proniknuti u takvu odluku sveučilišne uprave i u njezine 'hermeneutičke' razloge". Smatra da su novinari spriječeni u obavljanju svoje dužnosti da obavještavaju javnost o svim relevantnim događajima, a za njega je izborni postupak za čelnika Sveučilišta neosporno takav događaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su za izjavu zamolili i dekanicu Filozofskoga fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta Vlastu Vlahović-Štetić koja također smatra da je riječ o presedanu. Vjeruje da su na Sveučilištu potrebne korjenite promjene, a na pitanje misli li da su programi oni koji će odlučiti o izboru rektora, Vlahović-Štetić ocijenila je kako su oni važan, ali ne i jedini, čimbenik za odluku.

Kandidat za rektora Damir Bakić novinarima je pak izjavio da je za njega od presudne važnosti otvaranje Sveučilišta javnosti i javnosti Sveučilištu što je, podsjetio je, i nit vodilja njegova izbornog programa. Istaknuo je da su u njegovu izbornom programu naglasci i na većoj izvrsnosti znanstveno-istraživačkog rada na Sveučilištu te poboljšavalju uvjeta studiranja i položja cijele akademske zajednice. Novinare je zanimalo i je li Bakić pozvan na konferenciju za novinare koju je Ured za odnose s javnošću zagrebačkoga Sveučilišta najavio po završetku sjednice Senata, a Bakić je odgovorio kako ga nitko nije pitao ništa o mogućem sudjelovanju na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

HND osudio Borasov postupak

Zahtjevu redakcija da im se omogući praćenje postupka izbora novog rektora Sveučilišta u Zagrebu pridružilo se i Hrvatsko novinarsko društvo.

"Unatoč apelima da se to ne čini, portiri nisu danas pustili izvjestitelje na sjednicu Senata Sveučilišta u Zagrebu na kojoj je u 12 sati počela procedura izbora novog rektora, javili su s mjesta događaja novinari HND-u. HND osuđuje taj postupak rektora Damira Borasa, koji je i jedan od dvojice kandidata, i ponovo traži da se novinarima omogući neometano izvještavanje sa sjednice u sljedeći petak, jer je to u javnom interesu. Rektoru Borasu je u četvrtak uputilo apel 16 novinarki i novinara iz isto toliko redakcija (broj je u međuvremenu narastao na 17), čemu se pridružio i HND, zahtijevajući da im se dopusti ulazak na današnju sjednicu Senata na kojoj svoje programe predstavljaju kandidati za rektora, kao i na sjednicu Senata u petak, 23. veljače, na kojoj će se tajnim glasovanjem birati rektor", priopćeno je iz HND-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIK INTERES: /

Novinari diljem zemlje traže da im Sveučilište u Zagrebu omogući da izravno prate izbor rektora

Image
VELIK INTERES: /

Novinari diljem zemlje traže da im Sveučilište u Zagrebu omogući da izravno prate izbor rektora

Image

Rektor Boras odbio sve apele i preporuke

"U cilju profesionalnog izvještavanja, novinari 16 redakcija traže od Izbornog povjerenstva za provedbu postupka izbora rektora da novinarima omogući izravno praćenje sjednica Senata", stoji u jučer proslijeđenom zahtjevu novinara sveučilišnom Izbornom povjerenstvu.

Odgovarajući na zahtjev novinara, predsjednik Izbornog povjerenstva Enes Midžić kazao je kako je odluka o otvaranju sjednice za javnost prije svega na tijelima Sveučilišta - Sveučilišnom savjetu, Senatu, Proširenom rektorskom kolegiju i samom rektoru. Stoga je Midžić dao preporuku rektoru Borasu da na odgovarajući način omogući novinarima praćenje izbornog procesa, no ovaj se o tome nije očitovao već je ponovio da će nakon sjednice Senata biti održana konferencija za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo