NUDI PORUKU UTJEHE / Rektor Zagrebačke katedrale: 'Nisam mogao ni zamisliti ovakav Veliki tjedan, da će nas to pogoditi'

"Čudom je očuvan grob blaženog Alojzija Stepinca i kip Majke Božje, sačuvane su i orgulje."

13.4.2020.
7:00
VOYO logo

O obnovi Zagrebačke katedrali, ali i porukama koje ovog Uskrsa šalju svećenici, doduše online, za RTL Danas komentirao je našoj reporterki AmeliČilić rektor Zagrebačke katedrale Josip Kuhtić.

Već mjesec i pol dana traju posebne mjere u Hrvatskoj...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam mogao ni zamisliti ovakav Veliki tjedan kao ove godine, da će nas pogoditi ta pandemija i tako strašan potres u Zagrebu. Trg, katedrala i mnoge naše crkve prazne su kroz ovo vrijeme, ali vjerujem da smo mi i vjernici ujedinjeni u molitvi. Imam više iskustva nego što samo imao prije. Ovo što nam se dogodilo, ne samo u Hrvatskoj, poruka je svima nama da budemo bolji i savršeniji, da širimo dobrotu i ljubav", kazao je Kuhtić.

Unatoč svemu što se dogodilo, čudesno je da nije bilo veće štete u i na katedrali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čudom je očuvan grob blaženog Alojzija Stepinca i kip Majke Božje, sačuvane su i orgulje. Puno toga je sačuvano za vrijeme strašnog potresa."

Svećenici se vrlo brzo prilagodili situaciji, blagoslove hranu čak iz automobila. Ali, ispovijedi nema do daljnjeg...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ćemo još malo pričekati jer i prije potresa te zatvaranja crkava, imali smo mogućnost ispovjedanja u zagrebačkojprvostolnici, gdje smo postavili su zaštitu. Bilo je normalno i dobro. Ne znam kako će se sve razvijati kad prestane pandemija, ali neće biti problema."

Za svećenike je sve skupa bilo emotivno, tako iznijeti hostije, odnosno, tijelo Kristovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je to ganutljiv trenutak za mene, čovjek pritom osjeća koliko je krhak i slab. Kad sam nosio Isusa u bogosloviju, molio sam, rekao Bogu da nas čuva, neka sve bude kao prije."

Na kraju je rektor Kuhtić pružio riječutjehe vjernicima, ali i svima do kojih njegova poruka može doprijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavna poruka koju su mnogi vjernici čuli, ne samo danas, jest poruka ljubavi, dobrote i solidarnosti. Bitna je poruka "Ne bojte se." Isusova je to poruka da nas ojača, da nam omogući prepoznati blizinuBožju, posebno u ovim trenucima. Naša Crkva postala je ovog trenutka drugačije vidljiva, ne samo gledljiva, već i ljubljiva. To je bitno naglasi. Gdje nema ljubavi jednih prema drugima, prisutan je Bog. Pokušajmo solidarnost pokazati onima koji su nastradali", zaključio je rektor Kuhtić.

Hudson i Rex
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo