vole trošiti / Rekordnoj sezoni uvelike pridonijeli i domaći gosti: nakon Nijemaca, najbrojniji turisti su - Hrvati

U moru rekorda ove turističke sezone stiže i jedan za koji smo sami zaslužni. Statistike, naime, ukazuju na broj domaćih turista koji su, nakon Nijemaca, najbrojniji. A kažu i da dosta troše

24.8.2015.
19:05
VOYO logo

Kraj je kolovoza, a ulice Vira i dalje su prepune turista. Otok je poseban po tome što je tu čak svaki treći turist domaći. 

Brojke pokazuju da sve više Hrvata odmor odlučje provesti upravo u Hrvatskoj. S čak 952.000 dolazaka najbrojniji su nakon Nijemaca, a u posljednje četiri godine imaju najveći porast dolazaka za razdoblje od siječnja do srpnja - čak 23 posto! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To zapravo znači da domaći gosti sve više prepoznaju Hrvatsku kao destinaciju za odmor. Također je pokazatelj da smo dobro odradili posao zajedno s lokalnim turističkim zajednicama", rekao je Ratomir Ivičić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Najviše vole ljetovati na Kvarneru i u Zadarskoj županiji. Velik rast dolazaka domaćih gostiju bilježe i Istarska i Splitsko-dalmatinska županija.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No rekorder prema noćenjima, s njih čak milIjun i 325 tisuća, je Zadarska županija.

Ipak, za većinu domaćih turista izleti poput onoga na Kornate i dalje su preskupi, no tamošnje vlasti tvrde da više ne mogu spustiti cijene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No obala nije jedino što se nudi domaćim turistima. Sve ih se više odmara i u unutrašnjosti. 

Bjelovarsko - bilogorska županija tako ima rast dolazaka domaćih turista od 27 te noćenja od nevjerojatnih 78 posto! U Hrvatskoj turističkoj zajednici misle kako je to rezultat dobre marketniške kampanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamo gdje su poduzete određene aktivnosti, gdje su kreirani motivi dolazaka, to gost uvijek prepoznaje i dolazi na odmor", smatra Ivičić. 

Inače, samo u četiri kolovoška udarna vikenda HAC i ARZ od cestarina su zaradili 243 milijuna kuna! Obol tome dali su i domaći turisti koji umjesto razvikanih i možda jeftinijih destinacija za odmor sve više odabiru domovinu. Od njih se očekuje prihod od čak 1.3 milijarde eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo