Rekordan broj nevažećih listića: Sinčićeva pljuska Josipoviću pokvarila račune?

Više od 60.000 glasača u Hrvatskoj odlučili su poništiti listić. S obzirom da se radi o izborima na kojima je Kolinda Grabar Kitarović unutar Hrvatske pobijedila s manje od 19.

12.1.2015.
6:36
VOYO logo

Riječ je o rekordnom broju nevažećih listića zabilježenom na izborima u Hrvatskoj - čak 2,71 posto birača poništilo je listić, gotovo dvostruko više nego u prvom krugu, kad ih je isto učinilo 1,56 posto, odnosno oko 27.800, piše Jutarnji list.

Poništavanje listića legitimno je izražavanje političkog stava kojim birač naglašava da se ne želi odreći prava na biranje, ali da ni jednom od kandidata ne želi dati glas. Ovakvo političko izjašnjavanje u Hrvatskoj dosad nije bilo prepoznato, a dio birača koji su se ovog puta odlučili baš za taj potez svakako je to učinilo na temelju poziva Ivana Vilibora Sinčića, trećeplasiranog kandidata iz prvog kruga predsjedničkih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je, naime, pozvao svojih gotovo 300.000 glasača da u drugom krugu ne glasaju ni za Kolindu Grabar Kitarović, ni za Ivu Josipovića, već da na listić dopišu trećeg kandidata - Ivana Sinčića. Drugim riječima, pozvao ih je da ponište listić.

Sve o izborima pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo