Regija treba partnerstvo, a ne liderstvo

Josipović je ocijenio kako se odnosi među zemljama u regiji ne smiju temeljiti na načelu procjene toga tko je regionalni lider, već da je bolje razgovarati o partnerstvu.

20.7.2010.
9:00
VOYO logo

"Mislim da je liderstvo pogrešan pristup i da danas sve više treba govoriti o partnerstvu. Naše države su neovisne, imaju svoje politike i vrlo je teško zamislivo da bi jedna drugoj kao lider diktirale ovaj ili onaj način ponašanja. Partnerstvo, ne liderstvo, a da treba uključiti sve, treba", rekao je Josipović u u interviewu srbijanskoj državnoj televiziji RTS-u.

arti-201007190607006Predsjednik RH ustvrdio je kako i on i srbijanski predsjednik Boris Tadić razgovaraju sa svim čelnicima u regiji i stvaraju dobro ozračje te dodao kako je napredak u odnosima Hrvatske i Srbije uvod u rješavanje ozbiljnih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam svjestan toga da su ovi početni impulsi, koji zaista imaju dobar odjek u medijima, tek početak. Pred nama je rješavanje velikog broja vrlo ozbiljnih problema i dobro ozračje će tome pomoći. Ono što je važno je da i naše vlade slijede tu suradnju", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Govoreći o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Josipović je ponovio kako je sudbina te zemlje prije svega u rukama njezinih triju konstitutivnih naroda, upozorivši da ne postoji rješenje koje se može nametnuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ne bude dobre volje i suradnje između triju naroda u BiH, sva naša dobra volja - ja je osjećam i kod predsjednika Tadića, u Hrvatskoj ona apsolutno postoji - neće pomoći", istaknuo je.

Hrvatski predsjednik rekao je da je BiH sad u ključnom trenutku, "na raskrižju", kad će političari morati odlučiti da li žele funkcionarujuću BiH jednakopravnih naroda i pojedinaca, ili nastavak nadmetanja, koje ne daje dobar rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na nama je da pomognemo našim susjedima da učine najbolje i najviše što mogu", kazao je Josipović, govoreći o tome kako se Hrvatska i Srbija trebaju odnositi prema BiH.

Predsjednik Josipović u ponedjeljak je završio prvi službeni dvodnevni posjet Srbiji, u sklopu kojeg se sastao sa srbijanskim predsjednikom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, predstavnicima nevladinih organizacija, obiteljima izbjeglih građana RH koji su u procesu povratka te u Subotici sudjelovao u obilježavanju 20. obljetnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boravak u Srbiji Josipović je završio šetnjom središtem Beograda sa srbijanskim kolegom Tadićem te druženjem s umjetnicima iz Hrvatske i Srbije na beogradskom izletištu Kalemegdanu.

Prethodni članci:

arti-201007190024006 arti-201007180073006 arti-201007190413006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo