'Referendum' među javnim osobama: Za ili protiv?

Proveli smo kraću anketu među istaknutim pojedincima iz ekonomskog i kulturnog života Hrvatske.

16.1.2012.
11:16
VOYO logo

Ekonomisti koje smo kontaktirali jednoglasno se slažu s ulaskom u EU, dok se među kulturnjacima glas protiv pokazao kao rijetkost. No, evo zašto su se priklonili pretežno mišljenju za Europsku uniju.

Mani Gotovac, dramaturginja: "Ja sam za put u Europu. Boljeg izbora u ovom trenutku, nažalost, nemamo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saša Antić, glazbenik: "Ne želim reći kako ću glasati. Ali to je birokratski sustav, koji ubija demokraciju, hladan i depersonaliziran. Raj za pravnike, političare i činovnike. Sama procedura za dobivanje sredstava iz fondova je dresiranje. Učiš razmišljati birokratski, a mislim da je to loše za ljudsko biće. Ulazimo u nju kao sporedni likovi, koji mogu zabljesnuti i zasjeniti glavne, ali prije toga moramo sazreti i cijeniti više Teslu, Krležu i Ujevića, nego neke kraljeve i ratnike. Zašto imamo toliko viška ljudi na popisima birača? To nije legitimno. Zatim, ovaj brod koji je napravljen u Brodosplitu, koji je dobio prvu nagradu na svijetu u svojoj kategoriji. U našoj brodogradnji ima još znanja i može se raditi, A očito je i da EU štiti svoje tržište i želi to blokirati."

Siniša Labrović, konceptualni umjetnik: "Za. Ima i tamo momenata kad su administracija i zakonska regulativa potpuno bizarne i sulude, naročito za umjetnički proces. No, nisu ni oni baš crkli po pitanju inventivnosti, što otvara bar neku mogućnost, a ovdje je to potpuno nemoguće. Kultura je nemoguća, a zakoni se ne odnose ni na koga osim na podanike."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vili Matula, glumac: "Glasat ću protiv. Prije svega sam protiv forsiranja procedure i izbjegavanja prave javne rasprave. Protiv sam manipuliranja referendumom - glavnim političkim sredstvom direktne demokracije."

Ekonomisti jednoglasni

Ljubo Jurčić, ekonomist: "Za. Zato što živimo u prostoru i vremenu i mi tu pripadamo, to je prirodno i logično. Ali iluzija je očekivati rješenje naših problema od članstva, to moramo sami."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir Novotny, ekonomist: "Za. Glavni razlog je što se u promijenjenim globalnim ekonomskim okolnostima Hrvatska ne može samostalno razvijati. Bez obzira na poteškoće u EU, razvoj izvan EU bi bio iznimno težak."

Josip Tica, ekonomist: "Za EU. Dva su ključna razloga za to – prvo, ulazak u EU omogućava puno veću stabilnost za funkcioniranje ekonomije. Drugo, smatram da će Hrvatska izvući velike koristi iz slobode kretanja i radnika i kapitala." specijal-201012070191004-EU - ZA i PROTIV

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo