Ravnatelj tuče učenike, tete vrijeđaju djecu u vrtiću

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić u redovitom izvješću Saboru na više od 300 stranica opisala je strašne primjere kršenja prava djece.

22.4.2010.
13:15
VOYO logo

Ured pravobraniteljice za djecu dužan je svake godine Saboru podnijeti godišnje izvješće, a izvješće za 2009. sadrži gotovo 300 stranica podrobno opisnih kršenja prava djece kroz sve sustave. Tako se među primjerima izdvaja primjer desetogodišnjaka koji ne ide u školu jer ga drugi učenici zlostavljaju, maltretiraju i vrijeđaju.

Zbog škole obitelj preselila u drugo mjesto

Iako je pohađanje osnovne škole zakonska obveza, tijekom cijelog razdoblja u kojem dječak ne dolazi na nastavu nitko iz škole nije ni pokušao pomoći roditeljima, nisu čak ni nazvali dječaka i pitali kako je, nisu mu ponudili nastavu u kući niti bilo koji drugi vid pomoći i obrazovanja, piše Jutarnji list. Agencija za odgoj i obrazovanje je školi dala nalog da poduzme mjere za uključivanje djeteta u nastavu, ali škola nije nijednu od njih provela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201003260830006Škola se na kraju uspjela riješiti djeteta, jer se cijela obitelj naposljetku preselila u drugo mjesto, u podstanarski stan, kako bi dijete upisali u drugu školu. Sve što se dogodilo dodatno je utjecalo na dječaka, koji je trenutno na intenzivnoj psihoterapiji, izražava osjećaje krivnje, ljutnje, gorčine, nemoći i straha. U školi nitko nije odgovarao na propuste.

Ravnatelj tuče učenike, teta u vrtiću vrijeđa djecu

Stravičan je i primjer ravnatelja jedne škole koji je udario dijete pred drugom djecom, a roditelji tvrde da to nije bio izoliran slučaj. Ravnatelj se, navodno, i prije fizički obračunavao s djecom, a posebno neprilično ponašao se na jednoj školskoj zabavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj i dio školskog odbora opovrgnuli su prijave i zanijekali da se išta dogodilo, a ostali članovi školskog odbora i predstavnici roditelja koji se nisu slagali sa stavom ravnatelja naprosto su smijenjeni. Lokalno Državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu protiv ravnatelja iako nema sumnje da je udario dijete, a situacija u školi i dalje je alarmantna.

Alarmantan je i primjer iz jednog vrtića, u kojem odgajateljica već niz godina "ugrožava djecu, ponižava, vrijeđa, psihički zlostavlja, konfliktna je i ne želi surađivati s roditeljima". Iako su tri inspekcijska nadzora utvrdila teške nepravilnosti, odgajateljica i dalje radi! Agencija za odgoj i obrazovanje još je prije dvije godine upozorila da odgajateljica ima problema sa "samokontrolom nad svojim potrebama", a za cijeli slučaj znaju i u nadležnom ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201003290077006Ali, ravnateljica svejedno tvrdi da je nemoćna te je poručila da će odgajateljica "ostati nekoliko godina u srednjoj grupi, jer tamo može napraviti najmanje štete"!

Nastavnica s tri kaznene prijave neometano radi

Da je Ured pravobraniteljice nemoćan, pokazuje i slučaj nastavnice u jednoj strukovnoj srednjoj školi, koja i dalje radi, iako joj je prosvjetna inspekcija zabranila rad jer je osumnjičena za tri kaznena djela! Nastavnica se sumnjiči za sprečavanje mjere za zaštitu djeteta, nasilničko ponašanje i nesavjesni rad, a 'borba' Ureda traje već tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravobraniteljica je i osobno podnijela kaznenu prijavu, no škola se žalila na rješenje i naprosto ne želi otpustiti, pa čak ni suspendirati nastavnicu! Spomenuta, navodno, prijateljuje s osobama na utjecajnim pozicijama u obrazovnom sustavu i nitko joj se ne želi zamjeriti, iako nitko ne negira njezino nedopustivo ponašanje prema djeci, piše Jutarnji list.

Začarani krug odgovornosti nadležnih institucija

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović ističe kako su oni, u okviru svojih nadležnosti, učinili sve po svim prijavama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izrekli smo mjere koje su škole ili druge odgojno-obrazovne institucije dužne provesti. Ako ih nisu provele, to više nije naša nadležnost, nego drugih institucija koje kontroliraju rad obrazovnih ustanova", rekao je Filipović, ne precizirajući o kojim se institucijama radi.

Pravobraniteljica upozorava i na nedostatan broj prosvjetnih inspektora i nadzornika: u 2051 školi i vrtiću u državi radi 58.721 odgojno-obrazovnih i 21.902 druga radnika, a pohađa ih 685.794 djece. Sve ih nadzire – 24 inspektora!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201003250811006 arti-201003080616006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo