GOSTOVALA U RTL-U DANAS / Ravlić za RTL: 'U 14 dana nakon odluke Stožera, maloprodaja je pala 25, a gospodarstvo 40 posto!'

Direktorica sektora za trgovinu HGK-a Tomislava Ravlić gostovala je u RTL-u Danas

28.4.2020.
18:52
VOYO logo

Direktorica sektora za trgovinu HGK, Tomislava Ravlić, gostovala je u RTL-u Danas i komentirala pripreme velikih trgovačkih centara za otvaranje.

60 posto trgovaca moglo je jučer otvoriti svoje trgovine, a 30 posto nije iskoristilo tu mogućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na to da je u jednom trenutku epidemiološka situacija bila zadovoljavajuća i da nam nije prijetio onaj crni scenarij kao što je to bilo u nekim drugim zemljama, prijedlog HGK-a je bio da se otvore sve trgovine svih formata", kazala je Ravlić. 

Neki trgovci se nisu stigli prilagoditi

"Nakon našeg traženja odluka Stožera je bila da otvaranje trgovina ide u tri kruga. Jučer je otvorena sva trgovina osim one u trgovačkim centrima. S obzirom na to da je odluka došla prošli četvrtak i da su trgovci imali samo tri dana da se pripreme, neki se nisu stigli prilagoditi, odnosno nisu stigli nabaviti sve potrebno da bi se otvorili", kazala je i dodala da je teško reći hoće li se oni otvoriti sljedeći tjedan ili već ovog tjedna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sljedeći ponedjeljak otvaraju se uslužne djelatnosti, a onaj iza trgovački centri", kazala je. 

"Do prije nekoliko dana smo stavljali ljude na prvo mjesto. Prošli tjedan se situacija s koronavirusom pokazala takva da je došlo vrijeme da zdravlje i gospodarstvo idu ruku pod ruku i da se sad više ne moramo brinuti samo o zdravlju ljudi i možemo se zapravo brinuti o gospodarstvu", rekla je Ravlić te iznijela brojke koliko smo izgubili u vrijeme krize s koronavirusom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ožujku pad trgovine 3 posto

"Podaci za ožujak govore da je pad u trgovini bio tri posto, a u ukupnom gospodarstvu oko 14 posto. No, od 19. ožujka kada je na snagu stupila odluka Stožera, u tih 14 dana ožujka maloprodaja je pala 25 posto , a 40 posto ukupno gospodarstvo", kazala je te dodala kako ćemo prve relevantne podatke imati krajem travnja. 

Na pitanje o zabrani rada nedjeljom, Ravlić je kazala da je stav HGK-a o neradnoj nedjelji podijeljen. "Već 15-ak godina se razgovara o toj temi i stav svih članica našeg udruženja, a to su svi trgovci koji rade u Hrvatskoj, nije jedinstven. Jedni kažu da im je svaka minuta radnog vremena važna, a drugi da ta nedjelja ne bi bitnije utjecala na njihov promet", rekla je Ravlić i dodala da o tome treba razgovarati kada se cijela izvanredna situacija smiri. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo