STUDENTI U OBRANI DOMOVINE / Golobradi Ukrajinci sami su se prijavili u rovove: 'Nakon 3 dana obuke, idemo na prvu crtu. Bojimo se...'

Image
Foto: Screenshot: BBC

Strani novinari nemaju pristup mladim ruskim muškarcima koji su udaljeni samo nekoliko milja s druge strane crte bojišnice. Vjeruje se da su mnogi ročnici, kojima nije na pravi način rečeno što se za njih planira

13.3.2022.
14:10
Screenshot: BBC
VOYO logo

Novinar BBC-ja prije nešto više od tjedan dana upoznao je grupu mladića koji su se dobrovoljno prijavili u centar u Kijevu da se bore za Ukrajinu. Većina njih bila je u kasnim tinejdžerskim godinama, a kazali su mu da će nakon tri dana osnovne obuke krenuti prema prvoj crti bojišnice - ili vrlo blizu nje.

Maksym Lutsyk, 19-godišnji student biologije, rekao je da nije bio zabrinut zbog pokušaja da postane vojnik nakon manje od tjedan dana nastave. Imao je 10 godina kada je 2014. započeo dugi rat Ukrajine sa separatistima koji je sponzorirala Moskva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maksym se pridružio svom prijatelju Dmytru Kisilenku (18), koji je studirao ekonomiju na istom sveučilištu.

Image
Foto: Screenshot: BBC

Maksym Lutsyk,19 i Dmytro Kisilenko (18)

Regruti su bili poput svake gomile mladića koji su odlučili da više nisu dječaci, konstatira autor. Neki od njih nosili su štitnike za koljena koji su izgledali premali, a nekoliko ih je imalo vreće za spavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'KINA I RUSIJA NAM SE SMIJU' /

Specijalac koji je ubio Osamu bin Ladena o Putinu: 'Ne možete poraziti luđaka s nuklearnim oružjem pokazujući slabost'

Image
'KINA I RUSIJA NAM SE SMIJU' /

Specijalac koji je ubio Osamu bin Ladena o Putinu: 'Ne možete poraziti luđaka s nuklearnim oružjem pokazujući slabost'

Roditelji su znali što radi

Nakon kratkog vremena, novinar BBC-ja otišao je provjeriti kako su se mladići snašli nakon obuke. "Naviknuo sam se na pištolj. Naučio sam pucati i kako se ponašati u bitci, kao i mnoge druge stvari koje će biti vrlo važne u borbi s Rusima", rekao je Dmitro.

Maksym je izgledao napetije, ozbiljnije, manje kao opušteni student. "Osjećam se puno sigurnije nego prije, jer dobivamo dovoljno znanja u taktici, borilačkim vještinama, taktičkoj medicini i kako nešto napraviti na bojnom polju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih dvoje su iz istog grada u blizini ruske granice, koji je granatiran. Njihove obitelji su još uvijek tamo. Maksym se našalio da mu je majka rekla da ostane u skloništu dobrovoljno kuhati hranu.

Dmytrovi roditelji znali su što radi. Počeo je tako što se dobrovoljno prijavio da pravi molotovljeve koktele, a nakon nekoliko dana nazvao je tatu da mu kaže da se odlučio pridružiti snagama teritorijalne obrane. Otac mu je rekao da se ne trudi previše da bude heroj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi nisu znali što se planira

Na pitanje boji li se onoga što je pred njim, kazao je da jest, mada ne previše. "Ali ljudskoj je prirodi da se osjećam uplašeno i naravno duboko u duši osjećam se pomalo uplašeno, jer nitko ne želi umrijeti, pa makar to bilo i za vašu zemlju. Dakle, za nas smrt nije opcija".

Strani novinari nemaju pristup mladim ruskim muškarcima koji su udaljeni samo nekoliko milja s druge strane crte bojišnice. Vjeruje se da su mnogi ročnici, kojima nije na pravi način rečeno što se za njih planira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo