SOLIDARNI S UKRAJINOM / Hrvatska se priprema za dolazak izbjeglica: Plenković sazvao sastanak, oglasio se i zagrebački gradonačelnik Tomašević

Image
Foto: Profimedia

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je na Twitteru napisao kako je sazvao sastanak s članovima Vlade, civilne zaštite i Crvenog križa radi podizanja stupnja pripravnosti u vezi s prihvatom izbjeglica iz Ukrajine

26.2.2022.
12:25
Profimedia
VOYO logo

Na izlasku iz Ukrajine kilometarske su kolone ljudi, koji žele pobjeći iz ratom zahvaćene zemlje. Dio izbjeglica mogao bi stići i u Hrvatsku. Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je na Twitteru napisao kako je sazvao sastanak s članovima Vlade, civilne zaštite i Crvenog križa radi podizanja stupnja pripravnosti u vezi s prihvatom izbjeglica iz Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O izbjeglicama iz Ukrajine oglasio se i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je kazao kako je Grad Zagreb spreman pružiti svu moguću pomoć izbjeglicama iz Ukrajine.

"Na raspolaganje ćemo staviti više lokacija za eventualni prihvat izbjeglica, ovisno o potrebama. To je najmanje što možemo učiniti u znak solidarnosti s građanima Ukrajine i ljudskom tragedijom kroz koju prolaze. Agresiju na Ukrajinu, zbog koje će mnogi životi biti uništeni, najoštrije osuđujem – nasilje se mora zaustaviti kako nevini ne bi i dalje stradavali", napisao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crveni križ u stanju pripravnosti

Radni sastanak o prihvatu izbjeglica održan je u petak i u Varaždinskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi smo primili dopis Ravnateljstva civilne zaštite sa zahtjevom da zbog trenutne situacije u Ukrajini i mogućnosti dolaska izbjeglica, izvidimo mogućnost organizacije njihovog prihvata, a isto tako i uključivanja svih službi u organizaciju njihovog smještaja i pružanja logističke potpore. Siguran sam da ćemo, ako do toga dođe, biti spremni za njihov prihvat. I sami smo kao narod prošli kroz Domovinski rat i vjerujem da svi naši sugrađani suosjećaju s ukrajinskim narodom. Stoga ćemo u suradnji s vama, načelnicima i gradonačelnicima, svim našim službama i udrugama te našim sugrađanima poduzeti sve da ljude koji će morati napustiti svoj dom u Ukrajini dočekamo spremni“, rekao je nakon sastanka s načelnicima i gradonačelnicima Varaždinski župan Anđelko Stričak.

Image
NADREALNO /

Kijevski dobrovoljci uzeli prvi put u životu puške u ruke: 'Plan mi je kliknuti ovdje... Nemam pojma gdje Rusi nestanu nakon napada'

Image
NADREALNO /

Kijevski dobrovoljci uzeli prvi put u životu puške u ruke: 'Plan mi je kliknuti ovdje... Nemam pojma gdje Rusi nestanu nakon napada'

Glasnogovornica Hrvatskog crvenog križa Katarina Zorić za N1 televiziju kazala je da zasad konkretne najave o dolasku ljudi iz Ukrajine u Hrvatsku nema, ali da su već u stanju pripravnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već jučer smo zatražili od društava Crvenog križa diljem Republike Hrvatske da nam dostave raspoložive kapacitete za smještaj ljudi. Pripremamo se, spremni smo, ali konkretne informacije o dolasku nemamo”, rekla je Zorić.

Hrvatski crveni križ je u procesu raspisivanja apela za prikupljanje donacija za Ukrajinu. "Početkom tjedna, ponedjeljak ili utorak, raspisat ćemo apel. Zasad ćemo prikupljati novčane donacije. Kad definiramo što točno ljudima treba, onda ćemo moći govoriti o slanju materijalne pomoći”, rekla je Zorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo