ima li novca za povišice? / Rastom BDP-a trebale bi rasti i plaće u javnim i državnim službama

Image

Ako BDP-a za dva tromjesečja uzastopno raste prosječno dva ili više posto, osnovica za plaće zaposlenika javnih i državnih službenika trebala bi se povećati šest posto, kaže sporazum sindikata i vlade iz 2009. i 2011.

27.11.2015.
12:51
VOYO logo

Prema sporazumu kojeg su sindikati potpisali s Vladom tijekom 2009. i 2011. godine, ako BDP-a za dva tromjesečja uzastopno raste prosječno dva ili više posto, osnovica za plaće zaposlenika javnih i državnih službenika trebala bi se povećati šest posto. 

Image
jačanje potrošnje i izvoza /

Najbrži uzlet gospodarstva od 2008. godine: BDP narastao za 2,8 posto

Image
jačanje potrošnje i izvoza /

Najbrži uzlet gospodarstva od 2008. godine: BDP narastao za 2,8 posto

Budući da je u drugom kvartalu ove godine BDP rastao 1,2 posto, a u trećem kvartalu je porastao za najoptimističnijih 2,8 posto, što znači da je prosječni rast potrebnih dva posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku ja ne mogu ništa prejudicirati. To će biti ozbiljna tema razgovara nas iz koalicije Hrvatska raste i naših budućih partnera u Vladi", komentirao je Branko Grčić, iako su već ranije iz Vlade upozoravali kako se takav sporazum neće moći realizirati. 

Dodao je da je riječ o iznosu od 1,8 milijardi kuna te da treba voditi računa da je iduća godina jedna od prijelomnih u procesu fiskalne konsolidacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o sporazumu koji su sindikati javnih službi  potpisali s tadašnjom potpredsjednicom Vlade Jadrankom Kosor prije održavanja lokalnih izbora 2009. godine, te o izmjenama i dopunama koje su potpisali s potpredsjednikom Petrom Čobankovićem 26. listopada 2011.

Ovo je već četvrto tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 1,2 posto na godišnjoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je ujedno i najveći rast gospodarstva od drugog tromjesečja predrecesijske 2008. godine, kada je BDP skočio 2,9 posto na godišnjoj razini.

DZS je priopćio kako je među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava, 1,4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo