Rastao joj tumor na mozgu, a propisali joj naočale?!

9.9.2011.
9:14
VOYO logo

Kad su prije deset godina roditelji malene Mateje iz Slavonskog Broda primijetili da joj oči malo 'bježe' u stranu, odveli su je na okulistički pregled. Dijagnoza koja je tada uspostavljena presudno je, kažu, utjecala na njezinu budućnost.

''Liječnica nam je rekla da je s Matejinim vidnim poljem sve u redu i preporučila joj naočale. Kad smo je upozorili da naša djevojčica gubi vid i da ne bi imala kvrge po čelu da je sve u redu, rekla nam je da je Matea mamina maza i da joj se ne miješamo u posao. Kad je napokon i sama shvatila da nešto nije u redu, poslala ju je u Zagreb na snimanje glave. Ubrzo se ispostavilo da ima tumor na očnoj šupljini'', rekla je majka Marica Poje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu je Mateja čekala red za operativni zahvat i primala kemoterapije, a za sve to vrijeme tumor je rastao. Na kraju se kirurzi nisu usudili otvoriti joj glavu jer se tumor nalazio na tako osjetljivu mjestu da su se bojali da se više nikada neće probuditi. Nakon nekoliko mjeseci Mateja je potpuno oslijepila.

Mogli su joj spasiti barem jedno oko

''Mateja je primila 22 kemoterapije koje su uništile sve zdrave stanice. U bolnicu smo je doveli s tridesetak, a izašla je sa sedam kilograma. Što je najgore, rekli su nam da će Mateja živjeti još najviše pola godine i da joj više nema pomoći. Na sreću, od tada je prošlo sedam godina'', rekao je za Večernji list Tomislav Poje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac je djevojčicu vodio i u kliniku za očne bolesti u njemačkom Freiburgu, gdje su mu kazali da je zakasnio i da bi Mateji sigurno spasili barem jedno oko da ju je doveo u vrijeme kad su joj propisane naočale. Dugotrajne kemoterapije ostavile su traga, pa djevojčica danas ima čak pet oštećenja.

''Osim što je slijepa, oštećeni su joj i motorika te centar za govor, ima mentalnu retardaciju, a zbog ciste koja se također pojavila na mozgu dijagnosticirana joj je i epilepsija'', rekla je majka Marica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matejini roditelji imaju ukupno devetero djece, od kojih šestero još živi s njima, i svi zajedno žive samo od dječjeg doplatka.

Svi koji financijski žele pomoći obitelji Poje mogu to učiniti uplatom na žiroračun male Mateje broj 2393000-1000000013 u Slavonskoj banci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201108300112006

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo