berošev reformski paket / Rast cijena dopunskog, smanjenje liste čekanja: Evo što nas sve očekuje u zdravstvenom sustavu od 1. siječnja

Image
Foto: Ivo Čaglj/Pixsell/Ilustracija

Privatne osiguravateljske kuće najavile su poskupljene polica dodatnog zdravstvenog osiguranja od 1. siječnja za tridesetak posto, uz obrazloženje da je usklađivanje cijena s inflacijom nužan potez kako bi se i dalje osigurala kvalitetna usluga na temelju polica osiguranja

18.12.2023.
11:28
Ivo Čaglj/Pixsell/Ilustracija
VOYO logo

Godinu dana od stupanja na snagu reformskog paketa ministra Vilija Beroša, zdravstvo i dalje pritišću stari problemi kao što su duge liste čekanja, nestašica lijekova i dugovi prema dobavljačima. U idućoj godini pacijentima prijeti rast cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja, a oni koji nemaju dopunsku policu plaćat će veću participaciju za određene zdravstvene usluge, piše Tportal.

Naime, u zakonskim izmjenama koje su stupile na snagu početkom 2023. zacrtano je i poskupljenje participacije, ali s odgodom primjene za početak 2024. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1. siječnja tako svi osiguranici koji nemaju dopunsko zdravstveno za određene zdravstvene usluge plaćat će uvećan iznos participacije, iskazan u postotku porezne osnovice.

Znači, participacija se po svakom danu bolničke zdravstvene zaštite uvećava s 3,01 na 4,01 posto proračunske osnovice ili s 13,29 na 17,70 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Participacija se za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, uključujući dnevnu bolnicu i kirurške zahvate u dnevnoj bolnici, te za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu u ambulantnoj fizikalnoj medicini i rehabilitaciji, raste s 3,31 na 4,41 euro.

Image
VELIKO PISMO /

Beroš: 'Volio bih biti na čelu sustava u kojem nema lista čekanja. Pacijenti imaju odgovornost odazivanja na termine'

Image
VELIKO PISMO /

Beroš: 'Volio bih biti na čelu sustava u kojem nema lista čekanja. Pacijenti imaju odgovornost odazivanja na termine'

Participacija za specijalističku dijagnostiku koja nije na razini primarne zdravstvene zaštite, za ortopedska pomagala i druge medicinske proizvode utvrđene listom tih pomagala i proizvoda podiže se sa 6,62 na 8,83 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za dentalna pomagala osobe od 18 do 65 godina plaćat će najviše 176,97 eura, umjesto sadašnjih 132,74 eura participacije, a stariji od 65 godina 88,46 umjesto 66,35 eura.

Participacija što je plaćaju oni bez dopunskog osiguranja liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i za izdavanje lijeka po receptu dogodine se neće mijenjati i ostat će 1,32 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privatnici dižu cijene dopunskog

Privatne osiguravateljske kuće najavile su poskupljene polica dodatnog zdravstvenog osiguranja od 1. siječnja za tridesetak posto. Obrazložili su to usklađivanjem cijena s inflacijom jer da je to nužan potez kako bi se i dalje osigurala kvalitetna usluga na temelju polica osiguranja.

HZZO zasad neće dizati cijene dopunskog osiguranja, kao što je i najavljeno pri donošenju zakonskih izmjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjenje lista čekanja jedan je od glavnih prioriteta za Ministarstvo zdravstava i u 2024. Zadnjih nekoliko mjeseci bolnice diljem Hrvatske trude se skratiti rokove čekanja na preglede. Većina ih je uvela mjere poput rada u poslijepodnevnim smjenama i vikendom kako bi se smanjilo čekanje na postupke po godinu dana i više.

Jedna od mjera koje je uvelo Beroševo Ministarstvo zabrana je rada u privatnoj praksi liječnicima koji su neophodni za dijagnostičke postupke na koje pacijenti čekaju dulje od 270 dana, a to je nedavno i poslano svim bolničkim ravnateljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledate video: Čeka se i čeka, na neke pretrage i preko godinu dana. Beroš sad najavio: 'Ubuduće najduže čekanje 9 mjeseci'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo